Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Jon Tomas Utsi får Konstnärsnämndens Stora stipendium inom bild och form

Bildkonstnärsfonden tilldelar doujár Jon Tomas Utsi 2023 års Stora stipendium på 300 000 kronor. Stipendiet tilldelas en aktiv konstnär som med en mycket hög konstnärlig kvalitet har stor betydelse för nya generationer av konstnärer.

– Jag är oerhört tacksam och rörd över att få ta emot detta stipendium, säger Jon Tomas Utsi. När telefonen ringde och beskedet kom kändes det helt overkligt och jag blev faktiskt rejält omtumlad och samtidigt jätteglad. Det var ganska surrealistiskt med ett sådant besked eftersom jag satt på min snöskoter i midvintern långt ute i ödemarken och följde mitt kantspår runt renarna. Det känns som en viktig utnämning för duodjin, att den får synas och uppmärksammas. För mig personligen så kommer jag att fortsätta föra traditionerna vidare på mitt eget vis – med en förnyad skaparkraft som jag känner tack vare stipendiet.

Jon Tomas Utsi är född 1974 och bosatt i Porjus. Sina grundläggande kunskaper i doudj har han fått från hemmet. Han är även utbildad vid Samernas utbildningscentrum. Jon Tomas Utsi kombinerar duodji med renskötsel. Tiden i skogen nyttjar han för att söka efter material till sitt hantverk.

Bildkonstnärsfondens motivering lyder:

Jon Tomas Utsis sami duodji är en länk i en kedja av flera generationers kunskap, ett arv från familjen, ett slags rop från generna. Genom handens känsla och genom att lyssna på materialets röst skapar han unika objekt som skålar, kåsor och knivar. De är oftast utförda i ett material som Jon Tomas Utsi själv hämtar från naturen såsom vril, masur av björk och renhorn. Renhornen han arbetar med är oftast fällhorn som han hittar på fjället där de samlat på sig en naturlig patina av regn, köld och vind innan han börjar att slöjda. Jon Tomas Utsi låter naturen och tidens tand vara en naturlig del i skapandeprocessen – genom sitt hantverk visar han oss återvinning och hållbarhet när det är som vackrast.

Stipendiet delas ut lördagen den 3 februari klockan 12.30 på Ájtte fjäll och Samemuseum i samband med Jokkmokks marknad.