Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Johanna Billing får Konstnärsnämndens Stora stipendium inom bild och form

Foto: Sofia Runarsdotter

Johanna Billing får Konstnärsnämndens Stora stipendium inom bild och form.

Bildkonstnärsfonden har beslutat att tilldela bildkonstnären Johanna Billing 2022 års Stora stipendium på 300 000 kronor.

Stipendiet tilldelas en aktiv konstnär som med en mycket hög konstnärlig kvalitet har stor betydelse för nya generationer av konstnärer.

– Det här stipendiet ger en otrolig kraft och inspiration till att våga lita till de långsamma och ibland bångstyriga och experimentella processer som behöver få ta plats och tid, både i konsten och i samhället just nu. Jag känner stor tacksamhet för att Konstnärsnämnden uppmärksammar arbetet bakom filmprojekten, samt för möjligheterna det ger mig att fortsätta utveckla det vidare, säger Johanna Billing.

Bildkonstnärsfondens motivering lyder:

Johanna Billing har sedan 90-talet producerat konstnärliga projekt som kopplar samman video, musik, rytmer och koreograferade situationer. Hennes konstnärliga praktik visar på en mångfald av metoder samtidigt som hon med en specifik poetik förbinder det känslomässiga med det konceptuella. Johanna Billing betraktar verkligheten och skapar nya sätt att hantera den, med generositet erbjuder hon och delar med sig av sätt att se. Hennes verk har visats flitigt på internationella konstnärliga arenor som Documenta, Venedigbiennalen och Istanbulbiennalen. Johanna Billing har en omfattande bokproduktion och har också släppt vinylskivor som en del av sitt konstnärliga arbete.

  • Johanna Billing är född 1973 och bosatt i Stockholm. Hon utbildade sig vid Konstfack i Stockholm.
  • Till stipendiet publiceras en skrift om Johanna Billing med text av James Merle Thomas, bilder av Julia Hetta och formgiven av Greger Ulf Nilson. Skriften kan beställas under Publikationer.

Matts Leiderstam, ordförande för Bildkonstnärsfonden och Johanna Billing, bildkonstnär och 2022 års stipendiat av Konstnärsnämndens stora stipendium inom bild och form.

Stipendiet delades ut den 20 december klockan 17.30 på Konstnärsnämnden i samband med IASPIS glöggmingel.