Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Johan Forsman tilldelas Dynamostipendiet

Johan står framför en bokhylla fylld med färgglada böcker

Årets Dynamostipendium på 150 000 kronor går till Johan Forsman. Stipendiet syftar till att uppmärksamma den som på eget initiativ skapar nya arenor inom samtida bild- och formkonst. Stipendiaten behöver inte själv vara konstnär, däremot måste verksamheten vara viktig för bild- och formkonstnärer och skapa nya möjligheter för konstnärerna att möta sin publik.

Johan Forsman är konstnärlig ledare för Skogen i Göteborg. Sedan 2012 har Skogen fungerat som en plattform och scen för scenkonst, ljudkonst, bildkonst, video och publikationer –  men också som en pågående undersökning av konst och lärande som en långsiktig ackumulation av kunskap, relationer och gemensamma resurser. Sedan 1990-talen Johan arbetat inom scenkonstområdet, både som konstnär, programläggare/curator och initiativtagare till olika grupper och processer. Hans egna verk har ofta på olika sätt handlat varit dokumentära undersökningar kring organisering, arkitektur, och de berättelser som skapar plats och gemenskap. Just nu arbetar Johan med Samarbetet – en digital federativ plattform för samverkan, delning och samägande av resurser inom konstfältet.

– Det är fantastisk ära att Skogen och vårt arbete uppmärksammas på det här sättet, säger Johan Forsman. Jag vill dela uppmärksamheten med alla de som på olika sätt är del av Skogen och som varit med att skapa och tänka fram vår plats. Skogen har alltid varit ett försök att undersöka metoder, modeller och verktyg för en konstscen byggd på samverkan, tillit, långsiktighet och omsorg. Vi ser detta som ett erkännande på att det faktiskt är möjligt.

Bildkonstnärsfondens motivering lyder:
Dynamostipendiet 2023 tilldelas Johan Forsman som konstnärlig ledare för Skogen. Som är ett unikt publikt rum för performancekonst och en arbetsplats för ett 30-tal gränsöverskridande konstnärskap beläget i stadsdelen Masthugget i Göteborg. Skogen har under Forsmans ledning etablerat sig som en vital plattform för kollaborativa och gränsöverskridande praktiker. Där såväl lokala samhällsfrågor som mer övergripande existentiella frågeställningar som rör hur vi lever, äter och bor diskuteras och problematiseras. Verksamheten inkluderar också en förlagsverksamhet, ett bibliotek och ett antal studiegrupper. Skogen opererar lokalt men även på fler platser i landet, där de framför allt stödjer andra utövare att skapa sina egna självorganiserade strukturer.  Forsman får utmärkelsen för att han tillsammans med Skogen som kollektiv skapat ett enastående och dynamiskt publikt rum för scenkonst, film/video och samtidskonst.

Stipendiet delas ut av Bildkonstnärsfondens ordförande 11 maj klockan 18:30 på Skogen, Masthuggsterrassen 3 i Göteborg, i anslutning till Klas Trollius och Andreas Engmans performace ”Undrar om hästar sjunger blues”.