Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Jenifer Malmqvist får Mai Zetterling-stipendiet

Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kr delas ut till en filmregissör med ”hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.

Ita Zbroniec-Zajt

Filmregissören Jenifer Malmqvist

Årets Mai Zetterling-stipendiat är filmregissören Jenifer Malmqvist från Malmö. Hon har nyligen uppmärksammats för filmen Döttrar och tidigare för kortfilmen On Suffocation. 

– Jag är rörd över att jag kommit i fråga för detta stipendium. Det måste betyda att de filmer jag regisserat lämnat avtryck och jag kan inte tänka mig något finare, speciellt då det kommer från kollegor. Det känns som en varm stöttande hand på axeln, och en mjuk puff framåt, säger Jenifer Malmqvist.

Jenifer Malmqvist är en regissör som har gjort sig känd för starka och berörande filmer och hennes dokumentärfilm Döttrar vann en guldbagge 2023. Även hennes kortfilm On suffocation vann en guldbagge 2014. Nu arbetar Jenifer med utvecklingen av en ny långfilm.

Stipendiet överlämnas på Göteborg filmfestivals gala Dragon Awards den 3 februari av Hjalmar Palmgren, vice ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film.

Motivering till Mai Zetterling-stipendiet

I sina filmer skildrar Jenifer Malmqvist på ett unikt sätt de djupa känslor och den komplexitet som omger svåra ämnen som exempelvis förbjuden kärlek, sorg och självmord. Hennes berättarstil är empatisk och tillåter oss att känna med de personer som porträtteras på ett ärligt och respektfullt sätt. Omsorgen om bildspråket är unikt, hand i hand med innehåll och de karaktärer som skildras. Hennes arbetsmetod bereder väg för ett bildspråk som är fantastiskt, vardagligt men filmiskt och utan åthävor. Ett gediget hantverk i varje ruta som blir smärtsamt och vackert.
Den senaste filmen ”Döttrar” är ett verk som inte bara berör, den skapar medvetenhet och öppnar upp för dialog om viktiga samhällsfrågor. Filmen är skapad med en exceptionell uthållighet, och aldrig genom att exploatera. Respektfullt, värdigt och visuellt är hennes signum.

Om stipendiet

Mai Zetterling-stipendiet innefattar 200 000 kr och är ett av Sveriges största stipendier till en kort- eller dokumentärfilmare. Stipendiet delas ut till en filmregissör med ”hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.