Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Jakob Karlzon får bidrag för sin resa till Kuba

Jakob Karlzon får bidrag för sin resa till Kuba

Musikern Jakob Karlzon står i en hangar framför ett flygplan.

Foto: Mats Bäcker

Jakob Karlzon inväntar take off

Pianisten och komponisten Jakob Karlzon från Malmö reser i slutet på januari till Kuba för att spela på den trettionionde upplagan av den internationella jazzfestivalen Jazz Plaza i Havanna. Han ska även spela med musiker från timbagruppen Manolito y su Trabuco samt genomföra clinics med inriktning på improvisation, samspel och komposition under festivalveckan.

Exempel på andra utbyten och resor

Musikerna och komponisterna Irya Gmeyner från Malmö och Toussaint Tusse Chiza från Stockholm reser till Kapstaden i Sydafrika för att avsluta en skivinspelning och samarbeta med gospelkören Thanda Choir. Resan kommer att dokumenteras av ett litet filmteam.

Komponisten Fabian Svensson från Simrishamn reser till Japan och Nagoya i början av januari för att medverka vid den japanska ensemblen Musica QuLacoza uruppförande av hans verk ”Five Obsessive Movements” för melodica, leksakspiano och stråkkvartett.

Den svenska saxofonisten Linn Persson, medlem i Stockholms Saxofonkvartett och bosatt i Solna, bjuder i januari in den iranske komponisten Arshia Samsaminia för att repetera in flera av hans verk för saxofon. Samtidigt ska de gemensamt starta upp kompositionsprocessen av ett nytt stycke för solosaxofon. Utbytet kommer att resultera i två uruppföranden i Sverige.

Musikerna och komponisterna Sarah Assbring (a.k.a El Perro del Mar) och Jacob Haage från Hägersten reser på releaseturné till USA och till Berlin i Tyskland i samband med att hennes nya studioalbum Big Anonymous släpps i februari 2024.

Kort om Konstnärsnämndens beslut

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 1 124 000 kronor till 57 resor som planeras att genomföras i tjugosex olika länder. Totalt har 168 ansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 4,3 miljoner kronor.

Bidrag ges till utbyten med länder på fem kontinenter.

Kontaktperson

Hasse Lindgren

Programansvarig, Internationella programmet för musik, Handläggare musik

08-506 550 79 (Opens in a New Window)