Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Internationellt utbyte och resebidrag inom dans och cirkus

Dansare rör sig i en industrilokal

Foto: Obakeng Molepe

Koreograf/dansare Mona Namér

26 utövare inom dans och cirkus beviljas stöd för internationellt utbyte eller resebidrag.

I årets tredje fördelning beviljas bland andra Sarah Lett och Gustaf Rosell, båda cirkusartister, resebidrag till Kanada för att presentera sin nästa föreställning ”The Vessel” för kulturhus och teatrar i Quebec för turné 2023 eller 2024. Mona Namér, dansare och koreograf, beviljas bidrag för internationellt utbyte i Sverige för att bjuda in två dansare och en musikproducent från Paris. De ska medverka i produktionsresidens inför hennes kommande föreställning Birth Liquid som utforskar stadierna mellan födelse, kaos och stillhet.

Leah Landau, dansare/koreograf, beviljas bidrag för internationellt utbyte i utland. Hon är inbjuden till residens och visning av work-in-progress med danskonstnären Milou van Duijnhoven, samt för att hålla en workshop om sin danspraktik i Amsterdam.

  • 34 procent av omgångens ansökningar bifalles, med belopp som varierar mellan 7 000 och 36 000 kronor.
  • Dansare, koreografer och cirkusartister i Södermanland, Västmanland, Västra Götaland, Skåne och Stockholm beviljas sammanlagt 504 000 kronor för utbyten och resor till 16 länder i Europa, Nordamerika och Asien.
  • Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 25 oktober 2022 med beslut i december.
  • Här presenteras de som beviljats internationellt utbyte eller resebidrag inom dans och cirkus.

Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragen avser att stödja konstnärer som är inbjudna till utlandet för ett publikt framträdande eller samarbete, för egeninitierade arbets- eller studievistelser i utlandet där inbjudan saknas samt för konstnärers internationella samarbeten i Sverige.