Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Internationellt utbyte och resebidrag inom dans och cirkus

Svartvit bild på danskonstnär
Koreograf/dansare Marit Shirin Carolasdotter. Foto: Arnaud Beleen

28 utövare beviljas bidrag i årets första fördelning av internationellt utbyte och resebidrag inom dans och cirkus.

Dansaren och koreografen Marit Shirin Carolasdotter beviljas bidrag för internationellt utbyte i Sverige. Det är ett utbyte mellan musiker och dansare med bakgrund i Sápmi, Kurdistan och Sydamerika som ska undersöka relationen mellan ursprungliga danser hos urfolken ur ett ekofeministiskt perspektiv. Cirkusartisten Tom Brand beviljas bidrag för internationellt utbyte i utlandet till Mexico. Han är inbjuden till biennalen Atlas México där han ska delta i workshops för att vidareutveckla och bredda sin praktik inom improvisation. Dansaren/koreografen Julia Svensson beviljas resebidrag till Australien. Syftet med resan är öka kunskap, inspireras och utvecklas inom uttryck som musikaldans, samt  för att bygga nätverk.

33 procent av omgångens ansökningar bifalles, med belopp som varierar mellan 5 000 och 35 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkusartister i Dalarna, Västerbotten, Uppsala, Västra Götaland, Skåne och Stockholm beviljas sammanlagt 450 000 kronor för utbyten och resor till 14 länder i Europa, Afrika, Nordamerika, Sydamerika, Asien och Australien.

Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragen avser att stödja konstnärer som är inbjudna till utlandet för ett publikt framträdande eller samarbete, för egeninitierade arbets- eller studievistelser i utlandet där inbjudan saknas, samt för konstnärers internationella samarbeten i Sverige.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 20 april 2023 med beslut i maj.

Här presenteras de som beviljats internationellt utbyte eller resebidrag inom dans och cirkus.