Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Internationellt utbyte och resebidrag inom dans och cirkus

Cirkusartister på scen

Foto Jose Figueroa

Kompani Giraff. Foto: Jose Figueroa

I årets fjärde fördelning av internationellt utbyte och resor beviljas 27 utövare inom dans och cirkus bidrag till internationellt utbyte eller resebidrag.

Koreografen Fernando Melo beviljas bidrag för internationellt utbyte i Mexiko. Han är inbjuden av danskompaniet Danza Visual för att undervisa samt koreografera ett nytt verk. Koreografen Malin Skoglund beviljas internationellt utbyte i Sverige för att bjuda in dansaren/koreografen Hikota Taira från Japan. Syftet är att undersöka och utveckla rörelsematerial och scener till det konstnärliga projektet ”Kroppen och havet”. De konstnärliga ledarna för Kompani Giraff; Viktoria Dahlborg, Susanna Soddu och Axel Adlercreutz beviljas resebidrag för att besöka det tjeckiska cirkuskompaniet Cirk La Putyka och deras scen Jatka 78 för att påbörja dialog om möjligheter för framtida samarbete.

35 % av omgångens ansökningar bifalles, med belopp som varierar mellan 5 000 och 30 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkusartister i Södermanland, Västra Götaland, Skåne och Stockholm beviljas sammanlagt 504 000 kronor för utbyten och resor till 17 länder i Europa, Afrika, Nordamerika, Sydamerika och Asien.

Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragen avser att stödja konstnärer som är inbjudna till utlandet för ett publikt framträdande eller samarbete, för egeninitierade arbets- eller studievistelser i utlandet där inbjudan saknas samt för konstnärers internationella samarbeten i Sverige.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 12 januari 2023 med beslut i februari.

Här presenteras de som beviljats internationellt utbyte eller resebidrag inom dans och cirkus.