Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Internationella resor och utbyten för musikkonstnärer

Konstnärsnämnden har i oktober 2022 fördelat drygt 1,1 miljoner kronor till 64 musikkonstnärer och utbyten planeras med 24 olika länder.

 

Kite 2022. Foto: Fredrik Etoall.

Kite får bidrag för sin USA-turné

Den svenska syntduon bestående av Nicklas Stenemo och Christian Berg från Stockholm, får bidrag för elva spelningar i elva städer i USA, både på öst- och västkust. Konserterna genomförs dels som huvudakt och dels som förband till Front 242.
Bland annat spelar de på den ambulerande festivalen Coldwaves som firar tioårsjubileum och som går av stapeln i New York, Chicago och Los Angeles. Andra städer är bland annat Philadelphia, Detroit, San Francisco och Seattle.

Exempel på andra utbyten och resor

  • Sångerskan Vidaya Liselotte Sundberg från Gävle reser till Storbritannien för att komponera musik tillsammans med den Londonbaserade gitarristen Rob Luft. Hon planerar även att träffa bokningsbolaget Blue International Talent, för vidare samtal om samarbete.
  • Multiinstrumentalisten Thor Ahlgren från Göteborg reser till Eunice i Louisiana, USA för att samarbeta med olika cajunmusiker. Han är inbjuden av Valcour Records. Det Grammy-dekorerade skivbolaget som fokuserar på cajun- och kreolmusik drivs av musikern Joel Savouy.
  • Musikproducenten Linnéa Ljungblad från Mölndal reser till London för att arbeta tillsammans med låtskrivarna Marti West och Emma Hughes. I dessa båda samarbeten har hon rollen musikproducent, musiker och komponist. Målet är att färdigställa produktion och mix av en EP samt skriva ny musik.
  • Komponisten Francesco Del Nero från Malmö reser till La Spezia i Italien för en kortare arbetsvistelse i samband med att hans kammarmusikaliska verk uruppförs under ledning av dirigenten Andrea Nicoli.

Om Konstnärsnämndens beslut

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 1 122 000 kronor till sextiofyra musikkonstnärer och utbyten planeras med tjugofyra olika länder. Totalt har 131 ansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 3,3 miljoner kronor.
Bidrag ges till utbyten med länder på sex kontinenter.

Lista på alla som beviljats internationellt utbyte- och resebidrag inom musik i oktober 2022