Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Internationella dansresidens i Berlin, New York och Paris beviljade inför 2023

Porträttbild på dansaren och koreografen Rebecca Livaniou

Foto: Therese Hoang

Dansare och koreograf Rebecca Livaniou

Konstnärsnämndens internationella program för dans har beviljat 2023 års dansresidens i utlandet. Fem koreografer har beviljats varsin månadslång residensvistelse.

Uferstudios öppnades 2010 i stadsdelen Wedding i Berlin. Det är en plats för den samtida dansen i Berlin och är en plattform för produktion, utbildning och information. Årets stipendiat Lisen Pousette får under en sommarmånad tillgång till dansstudio på heltid samt gästbostad.

Residenset i New York, USA genomförs i samverkan med den konstnärsdrivna organisationen Movement Research som sedan 1978 är en samlingsplats för samtida dans och koreografi i New York. I residenset ingår studio, klasser och workshops hos Movement Research samt gästbostad. Koreograferna och dansarna Fredrik Quiñones och Elinor Tollerz Bratteby tilldelas varsin valfri månads residens.

La Place Centre Culturel Hip Hop öppnades i Paris 2016 och är en plats för alla discipliner inom hip hop. Årets stipendiater Fanni Ijäs och Rebecca Livaniou får under en månads tid studio och klasser hos La Place.

Om Konstnärsnämndens residens

Residens erbjuder plats och tid för konstnärlig fördjupning, internationella möten och kunskapsutbyte. Residens syftar till såväl konstnärlig utveckling som vidgade arbets- och inkomstmöjligheter för stipendiaterna.

Om Konstnärsnämndens internationella program

Genom utökat internationellt främjandeuppdrag arbetar Konstnärsnämndens Internationella program för dans för att vidga och utveckla svenska koreografers och dansares internationella plattform, och ge danskonstnärer bosatta i Sverige ökade möjligheter till långsiktiga, internationella relationer. Programmet omfattar stipendier, residens, samverkansprojekt i Sverige och utomlands. Dansprogrammet ska även informera om svensk dans, vilket vi gör genom expertbesök, mässnärvaro och andra främjande insatser.

Kontaktperson

Anneli Strömqvist

Programansvarig, Internationella programmen för dans och cirkus

08-506 550 70 (Opens in a New Window)