Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Inger Stinnerbom får Stora teaterstipendiet

Inger Stinnerbom är kostymdesigner på Västanå Musik & Teater i Värmland. Konstnärsnämndens Stora teaterstipendium tilldelas en teaterkonstnär som ”förvaltar teaterkonstens hantverk och ställer sin expertis i det dramatiska berättandets tjänst”.

Jeppe Blomgren

Kostymören Inger Stinnerbom får Stora teaterstipendiet.

Stora Teaterstipendiet, som omfattar 200 000 kronor, ges till kostymdesignern Inger Hallström Stinnerbom. Hon är sedan många år kostymdesigner på Västanå Musik & Teater i Värmland, och har skapat färgstarka och praktfulla kostymer till en stor mängd föreställningar sedan 90-talet.

Stora teaterstipendiet  tilldelas årligen en teaterkonstnär som ”förvaltar teaterkonstens hantverk och ställer sin expertis i det dramatiska berättandets tjänst”. Stipendiet delas ut den 24 februari på Västanå Musik & Teater i Sunne av Astrid Assefa, ordförande i arbetsgruppen för teater och film på Konstnärsnämnden.

Dansare i färggranna kostymer på Västanå Teater & Musik.

Håkan Larsson

Föreställningen Saga om en saga.

Motiveringen lyder:
Kostymören Inger Hallström Stinnerbom bär med sig sitt värmländska arv samtidigt som hon också tar in internationella impulser och intryck. Hantverket är alltid av yppersta klass, och tyger och material som används i kostymerna är en mix av återanvänt och nytillverkat.

Med en egen igenkännbar stil fyller hon, tillsammans med skådespelare och musiker, scenen med människor, djur och mytiska väsen. Varje kostym är en roll med egen röst och rörelse. Det är flammande färgprakt eller gråaste grått alltefter berättelsernas vindlande vägar.

Stinnerboms kostymer är lika mycket hantverkstradition som haute couture, och de är en omistlig del av det storslagna kulturarv som den värmländska Fryksdalen under århundranden gett upphov till.

För närvarande är Inger aktuell med kostymdesign till föreställningen ”I domarens skepnad” som handlar om en häxprocess i den värmländska finnbygden och som spelas till och med 2 mars. Parallellt är förberedelserna igång för 2024 års sommarföreställning ”Herr Arnes penningar” efter Selma Lagerlöfs roman. Regissör och konstnärlig ledare är Leif Stinnerbom.

Västanå Musik & Teater
Varje år spelas sommarteater på Västanå Musik & Teater och Selma Lagerlöfs berättelser är stommen i teaterns repertoar. Västanås scenspråk utgår från att inga onödiga scenelement ska skymma skådespelarkonsten och kostym och mask spelar en viktig roll i gestaltandet. Västanå Musik & Teater firade nyligen 50 år och Inger har arbetat med teaterns kostymer sedan 90-talet. På Västanå finns ett flertal av hennes kostymer utställda i en permanent utställning.