Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

IASPIS-stipendiater utsedda för residensvistelser i utlandet 2024

Under november fattade Bildkonstnärsfonden beslut om IASPIS-stipendiater till utlandsresidensen vid Cove Park och 1Shanthiroad samt till gästbostaden på Svenska Institutet Paris.

Food Ecologies är ett designresidensprogram på Cove Park i Skottland centrerat kring matens politik och ekonomi. Formgivaren Josefin Vargö, med en praktik väl förankrad i tematiken, valdes ut för den månadslånga vistelsen i början av 2024. Under residenset på Cove Park är Vargö intresserad av att undersöka torvmarker och andra viktiga faktorer som hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt ekosystem i Skottland och i närområdet kring Cove Park. Målet är att utveckla idéer som kan bidra till att aktivera vår koppling till källorna för maten vi äter och vattnet vi dricker.

Foto: Tracey Bloxham Inside story photography

Cove Park i Skottland är ett internationellt residens som ligger på landet, en timme utanför Glasgow, på en vacker plats med utsikt över Loch Long på Skottlands västkust.

Bildkonstnären Beatrice Alvestad Lopez kommer att tillbringa två månader på 1Shanthiroad i Bangalore, Indien. På residenset finns fyra mindre ateljébostäder för gästande utländska och indiska konstnärer, ett galleri för utställningar och en innergård som används för filmvisningar, workshops och möten.

Fyra konstnärer valdes ut för månadslånga vistelser i gästbostaden på Svenska Institutet i Paris under hösten 2024; arkitekt Katarina Bonnevier, bildkonstnär Evamarie Lindahl, bildkonstnär Katarina Löfgren samt bildkonstnär Ayedin Ronaghi.

Beviljade stipendier SÍ Paris, Frankrike

Beviljade stipendier 1Shanthiroad, Indien

Beviljade stipendier Cove Park, Skottland