Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Frida Johansson och Jonas Svennem tilldelas kompositionsresidens i Piteå

Frida Johansson och Jonas Svennem tilldelas kompositionsresidens i Piteå

För nionde gången delas stipendium för kompositionsresidens vid Studio Acusticum i Piteå ut av Konstnärsnämnden. Musikerna och komponisterna Frida Johansson och Jonas Svennem får var sin fyra veckors vistelse och ett stipendium om 40 000 kr.

Två porträttbilder på två musikkonstnärer.

Foto: Göte Svennem och Lisa Love Bäckman

Jonas Svennem och Frida Johansson reser till Piteå

Frida Johansson arbetar som musiker/komponist/musikproducent och skapar musik för teater, film, dans, dataspel och radio.

Hon har bland annars skrivit musik till radiojulkalendern ”Bergvaktarens hemlighet”, till dataspelet ”Star Stable”, till teaterpjäsen ”Handbok för husmödrar” på Västerbottensteatern och till dokumentärfilmerna ”Puss, hejdå” Hon är även medlem i vokalkvartetten Kraja och framträder med detta band samt med andra som exempelvis Jeff Elliot och Säkert.

Hennes plan för vistelsen är att plocka fram favoritteman från olika projekt de senaste åren Frida vill även få möjlighet att komponera helt nya teman med inspiration av orgeln och platsen.

Kompositören och musikern Jonas Svennem är medlem i det kritikerrosade bandet Winhill/Losehill. Det senaste fullängdsalbumet ”The Grief” släpptes tidigare i år och var det tredje i ordningen. Han har ett pågående musikaliskt samarbete med dirigenten och arrangören Hans Ek och sedan länge även ett konstnärligt samarbete med den franske manusförfattaren Jean-Pol Fargeau.

Jonas tänker jobba både med redan påbörjade verk och med ny musik under residensvistelsen. Han ser fram emot de olika mötena med musiker, ensembler, konstformer och klanger, vilka förhoppningsvis skapar inspirerande samarbeten ­.

Om kompositionsresidenset

Kompositionsresidenset har skapats genom ett avtal mellan Studio Acusticum/Piteå Science Park AB och Konstnärsnämnden. Konstnärsnämnden bidrar med vistelsestipendiet och del av koordineringskostnader. Studio Acusticum/Piteå Science Park AB, Norrbottensmusiken och Region Norrbotten bidrar med personella, rumsliga och tekniska resurser för att komponisten ska få möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap.

Norrbottensmusiken är en regional musikorganisation med lokaler i Kulturens hus i Luleå och Studio Acusticum i Piteå. Organisationen driver bland annat ensemblerna Norrbotten Big Band, Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera. Sedan två år utgör även Dans i Nord en möjlig samarbetspart vid vistelsen.