Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Filmaren Mårten Nilsson får Konstnärsnämndens Mai Zetterling stipendium

Ett svartvitt fotoporträtt av en filmregissör

Foto: Tina Pettersson

Filmregissören Mårten Nilsson.

Årets Mai Zetterling-stipendiat är regissören Mårten Nilsson från Stockholm. Han har sedan 90-talet uppmärksammats för sina ofta humoristiska och experimentella kortfilmer. Stipendiet delas ut på Göteborgs Filmfestival den 4 februari.

Motiveringen lyder:

Årets Mai Zetterling stipendiat är en av Sveriges mest särpräglade och kompromisslösa filmkonstnär som med ständigt utforskande och lekfullt filmspråk ofta arbetar kollaborativt med många återkommande och fruktbara samarbeten, där inte minst de koreografiska bidragen blir en omistlig del av den estetiska kärnan.

Det rytmiska och underfundiga berättandet, där ingen bild eller replik behöver vara för liten eller apart, rymmer gärna en mer djuplodande tematik om individers tröstlösa och förvirrade sökande efter total frihet. Kanske i Alaska, Tokyo eller Österlen? Eller varför inte i en sportstuga, eller bara planlöst körande i en husbil?

En unik experimentfilmare där varje dag, varje tagning och varje vy blir helt ny. Vars filmer är lika avantgardistiska, oinsmickrande och frijazziga i sin form som de är tillgängliga, stilfullt koreograferade och hysteriskt roliga.

Stipendiet överlämnas den 4 februari på Göteborg filmfestivals gala Dragon Awards av Andreas Fock, vice ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film.

Mai Zetterling stipendiet innefattar 200 000 kr och är ett av Sveriges största stipendium till en kort- eller dokumentärfilmare och har delats ut sedan 2006. Stipendiet ska ges till en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm.

Regissären Mårten Nilsson poserar leende med ett diplom i ena handen och en bukett blommor i den andra handen

Foto: Ines Kjelbye

Mårten Nilsson tar emot Mai Zetterling-stipendiet

Om stipendiaten

Mårten Nilsson är en svensk regissör och filmfotograf, född 1962  och bosatt i Stockholm. Nilsson har studerat filmvetenskap vid Stockholms universitet och gick därefter Biskops-Arnös medialinje. Efter studierna blev han verksam inom Filmverkstan i Stockholm. Han har sedan 90-talet gjort flertalet uppmärksammade experiment- och kortfilmer, bland annat La la la lucha, Svitjod 2000+En film, This Is Alaska, Fågel däruppe och kortfilmsserierna Vi förändrar oss och Sökarna, ofta i samarbete med Gunilla Heilborn och Kim Hiorthøy. Han är ständigt aktuell med nya kortfilmer som ofta visas i SVT och på filmfestivaler. Filmerna har ett tydligt signum då han vanligtvis arbetar med samma skådespelare, bl. a Kristiina Viiala.

Nilsson har nominerats till flera Guldbaggar för sina kortfilmer, som Rewind, Sportstugan och Hur man gör, den sistnämnda tilldelades en Guldbagge för årets kortfilm 2007.

Som filmfotograf har Nilsson stått för fotot på en rad prisade och uppmärksammande filmer som dokumentärfilmen Plötsligt i Vinslöv av Jenny Bergman och Malin Skjöld, Som en Pascha av Svante Tidholm, hybriddokumentären Conquering China av Johan Jonason samt kortfilmerna Ett akademiskt krig och Meningslösa konversationer i fantastiska miljöer av Lisa Östberg.