Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Filmaren Ellen Fiske får Konstnärsnämndens Mai Zetterling stipendium

foto: Tina Pettersson Mai Zetterling utdelningen till Ellen Fiske

Årets Mai Zetterling-stipendiat är dokumentärfilmaren Ellen Fiske från Stockholm.

Stipendiet innefattar 200 000 kr och är ett av Sveriges största stipendium till en dokumentärfilmare och har delats ut sedan 2006. Stipendiet ska ges till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.
Ellen Fiske har uppmärksammats mycket för sina senaste filmer Scheme birds och Josefin & Florin som vann Prix d`Europa 2020. Scheme birds var guldbaggenominerad för bästa film.

Stipendiet överlämnades av Astrid Assefa, ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film.

Motivering

Med vänlig auktoritet och vidöppen blick låter filmskaparen oss kliva in i traditionellt marginaliserade världar och göra dem till våra. En regissör med en osedvanlig känsla för att hitta samtidsberättelser lika rörande som relevanta – och med en imponerande förmåga att få fullständigt förtroende och access hos de medverkande. En dokumentarist som lägger sig tätt intill och lyssnar, som inte räds de svåra och hårt tvinnade historierna, som tålmodigt skruvar sig ner till våra djupaste mänskliga mekanismer.
Kreativa samarbeten med andra filmare bidrar till ett fullfjädrat filmhantverk som går på flygande knockout. Årets Mai Zetterling-stipendiat låter oss möta såväl en pappagrupp i ett slitet Skottland som en nyförälskad sexbarnsmamma i en svensk småstad.

Om stipendiaten

Ellen Fiske, bosatt i Stockholm och är född 1987 samt uppvuxen i Uppsala. Hon är utbildad på Biskops-Arnö Folkhögskolas filmlinje och Stockholms Dramatiska Högskolas dokumentärfilmsutbildning som avslutades 2015. Hon har regisserat och producerat ett tiotal dokumentärfilmer. Filmen Keep Me Safe (tillsammans med Joanna Karlberg) visades 2014 på Tempo dokumentärfestival och på kortfilmsdagen i SVT. Den 30 minuter långa Lone Dads följer tre ensamstående skotska pappor som kämpar mot sitt förflutna och för sin rätt att ta hand om sina egna barn.

Långfilmsdokumentären Scheme Birds (tillsammans med Elinor Hallin) fick sin världspremiär på Tribeca Film Festival 2019, samt var uttagen i tävlan. Filmen är nu Guldbaggenominerad 2021 i kategorierna bästa dokumentärfilm och bästa film.

Fiskes uppmärksammade och prisbelönta dokumentär Josefin & Florin (tillsammans med Joanna Karlberg) från 2019, om en svensk sexbarnsmamma från Halmstad som gifter sig med en rumänsk eu-migrant, vann en Guldbagge 2020 för bästa klippning. Den vann också prestigefyllda Prix d`Europa 2020.
2017 tilldelades Ellen Fiske stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium, som går till en filmare bosatt i Stockholm.

Josefin och Florin av Ellen Fiske. Foto: Mantaray Film

FILMOGRAFI

Scheme Birds (2020)
Josefin & Florin (2019)
Lone Dads (2016)
Det röda (2015)
Min mamma – moja mama (2015)
Keep Me Safe (2014)
Leather Pleasure (2013)
Föreställning pågår (2012)
Fel håll (2011)
Vi är fjorton år (2010)
Handgymnastik (2009)

Tidigare Mai Zetterling-stipendiater

Niki Lindroth von Bahr, 2020
Marcus Lindeen, 2019
Jonas Odell, 2018
Ahang Bashi, 2017
Linda Västrik, 2016
Måns Månsson, 2015
Ester Martin Bergsmark, 2014
Mia Engberg, 2013
Erik Gandini, 2012
David Aronowitch och Hanna Heilborn, 2011
Karin Westerlund, 2010
Nahid Persson, 2009
Inget stipendium delades ut 2008
Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, 2007
Lena Einhorn, 2006

Om filmregissören Mai Zetterling

I början av 1960-talet, när Mai Zetterling började göra långfilm, var hon en av världens få kvinnliga regissörer. Som då redan hyllad filmstjärna valde hon att ställa sig bakom kameran för att berätta om äktenskapets förtryck och mänsklig frigörelse. Långfilmsdebuten ”Älskande par” väckte stor uppmärksamhet i Cannes där den blev nominerad till Guldpalmen, och hennes filmer var ofta långt före sin tid i både tematik och form vilket resulterade i att hon fick utstå mycket kritik. Flera av hennes filmer hyllades dock på filmfestivaler, en av hennes sista filmer – ”Amorosa” om Agnes von Krusenstierna- var Sveriges bidrag till Venedigs filmfestival 1986.

Länkar

Scheme Birds på SVT Play Josefin och Florin på SVT Play