Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Erik Linghede tilldelas Birgit Cullberg-stipendiet 2023

Konstnärsnämnden tilldelar dansaren, koreografen och producenten Erik Linghede årets Birgit Cullberg-stipendium på 200 000 kronor.

Erik Linghede är dansare, koreograf och producent med bas i Stockholm.

– Jag känner mig hedrad över den fina motiveringen och kanske framför allt att Konstnärsnämnden ser hela mitt arbete. Jag vill passa på att hylla alla dansare, koreografer och otroliga individer som jag funnit i dansen och som sida vid sida med mig skapat magi på och av scen, i cyphers, i battles och som stannat uppe sent på nätterna för att diskutera kärnan i dansen och i livet, säger stipendiaten Erik Linghede.

Tvådelad bild: Porträtt av Erik Linghede och bild från föreställningen HOLD

Erik LInghede

Erik Linghede och bild från föreställningen HOLD.

Sedan 2014 har Erik Linghede fokuserat på att koreografera egna sceniska verk med avstamp i teknik, estetik och känsla från streetdancefältet som HOLD, IDIOM och DRONE. De senaste åren har han även omarbetat sin koreografiska praktik i stillbildsfotografi i utställningsserien High Definition 1 & 2. 2022 presenterade han sin senaste koreografi SUNRISE, en platsspecifik, hörlursbaserad konsert i soluppgången.

Under åren har Erik Linghede arrangerat en rad olika battles och sceniska koncept som ”Almost A Jam”, ”Scandinavian Superjam” och ”Oldschool Battle”. Han är del av projektledningen, i gemensamt konstnärligt ledarskap, för GATUVERKET som är en svensk organisation grundad med syfte att utveckla och stärka konst och infrastruktur för freestyle- och streetdance-relaterade dansuttryck.

Eriks verk har bland annat visats på MDT, Malmö Dance Week, WIP Konsthall, Kulturhuset Stadsteatern, Norrlandsoperan, Dansens Hus i Stockholm och Oslo samt på nationell turné med Riksteatern och Dansnät Sverige.