Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Elva utövare inom dans och cirkus har beviljats stöd till internationellt utbyte och resebidrag


Foto:Isak Stockås Joel Roxendal

I årets fjärde och sista fördelning av bidrag till internationellt utbyte och resebidrag beviljas bland andra Joel Roxendal stöd för att bjuda in cirkusartist Luuk Brantjes från Nederländerna för att göra en kortfilm om den globala uppvärmningen som även blir reklammaterial för en cirkusföreställning på samma tema. Halla Ólafsdóttir beviljas stöd för att bjuda in Vanessa Virta och Pinka Grönberg, från Finland, för ett samarbete om dansföreställningen Bitch och Adjani Hjert Goli beviljas resebidrag till Elfensbenskusten (Abidjan) för att studera dansen Coupe Decale.Konstnärsnämnden ser tydliga effekter av pandemin och reserestriktioner inom våra internationella stöd och program. I denna ansökningsomgång för Internationellt utbyte och resebidrag kan vi se att det är färre ansökningar än vanligt, framför allt vad gäller utbyte i utlandet.

32% av omgångens 34 ansökningar bifalles, med belopp som varierar mellan 10 000 och 34 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkusartister i Dalarna, Skåne, Västra Götaland och Stockholm beviljas sammanlagt 204 000 kronor för utbyten och resor till åtta länder i Europa, Nordamerika och Afrika.

Konstnärsnämndens bidrag till internationella utbyten syftar till att presentera svensk konst för en utländsk publik samt att främja utbyte mellan svenska och utländska konstnärer. Resebidrag möjliggör research, fortbildning och kontaktresor i utlandet.