Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Drygt 5 miljoner till nya filmprojekt om pussel, pistoler och smugglare

Konstnärsnämnden har fattat beslut om att fördela 5,8 miljoner kronor till 60 nya filmprojekt inom dokumentärfilm, animation, kortfilm och utveckling av långfilm.

Skådespelaren Olle Sarri i filmen står framför ett slott i vinterlandskap.

Foto: Charlotta Tengroth

Skådespelaren Olle Sarri i filmen 360 bitar.

Bland projekten finns en stor bredd av berättelser som speglar vår samtid, men även framtidsdystopier, humor, religion och fantasi ryms i den rika flora av filmer som nu beviljas. Många filmregissörer har behov av utvecklingsstöd och söker mindre summor till förstudier och manusutveckling, och några filmer har pågått i flera år och där behövs bidraget för att filmen ska kunna slutföras.

Filmregissören Johannes Stjärne Nilsson med sin särpräglade humoristiska stil, får bidrag för en historia om sitt pussel-samlande och åker för att leta upp motiven på sina pussel. Skådespelaren Olle Sarri spelar rollen som Johannes själv.

Regissören och konstnären Anna Odell gör film om ännu en maktsituation, denna gång är det barnet och förälderns relation som hon betraktar och iscensätter utifrån egna erfarenheter efter att ha blivit förälder.

Regissören Agnes Skonare Karlsson utvecklar en lång spelfilm om thailändska bärplockare som årligen reser till Sverige och utnyttjas. Nu behöver hon göra casting i Thailand och fortsätta utvecklingen av Berry Pickers.

Dokumentärfilmaren Sylvine Måkestad får projektbidrag för Smugglaren; en berättelse om Lisbeth som gör en känslomässig resa till Finland för att hämta hem sin fars pistol.

Malmöbaserade regissören Naures Sager är igång med sin första långfilm The Love Pill, och beviljas stöd för denna färgsprakande queer-komedi om två förälskade arabiska män.

Animationsfilmen Irraren i form av dockanimation av Anna Drake, utspelar sig i ett framtida dystopiskt Västerås där något hotfullt i utkanten av staden påverkar gemenskap och solidaritet.

Konstnären My Na Do´s visuella film Reflexions (tillsammans med Farah Yusuf) har pågått sedan 2016 då den blev uttagen till projektet Fusion på SFI. Filmen utspelas i flera länder och vill beskriva ett sammanhang där konstnärer varje dag kämpar för att utmana normer kring ras, kön och social tillhörighet.

Projektbidrag inom film 2023

Totalt till denna ansökningsomgång inkom 323 ansökningar. Arbetsgruppen beviljade projektbidrag till 60 projekt, vilket är en bifallsgrad om 18 procent.

Kontaktpersoner

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)