Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Dansbana! Kalamış

Dansbana! Presenterar en permanent installation på den 5:e designbiennialen i Istanbul. Denna är utvecklad inom ramarna för ett internationellt samarbetsprojekt mellan Konstnärsnämnden/Iaspis, Sveriges Generalkonsulat i Istanbul, Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul och Svenska institutet.

Dansbana! Kalamis skapar en plats för dans i Istanbul. Designen är utvecklad i dialog med kommunen Kadıköy och lokala dansare och inspirerad av undervattensvärlden och områdets geologiska rikedom vid Bosporos strand. Interventionen är en dansplattform utrustad med Bluetooth-högtalare som gör det möjligt för alla att dansa till sin egen musik, morgon till kväll, varje dag. Dansbana! Kalamis är en permanent installation i parken, med målet att skapa en ny mötesplats i Istanbul för dansare av alla slag.

Projektet har utvecklats för den 5: e designbiennalen i Istanbul, med stöd från Konstnärsnämnden/Iaspis, och inom ett pilotresidensprogram som utvecklats genom ett samarbete med Sveriges Generalkonsulat i Istanbul, Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul och Svenska institutet.

Dansbana! är en organisation baserad i Stockholm, Sverige, som utformar offentliga rum för dans. Det grundades och drivs av arkitekterna Anna Fridolin, Anna Pang och Teres Selberg. Namnet ’dansbana’ kommer från en traditionell byggnadstyp för utomhusdans som är vanlig i Skandinavien. Organisationen försöker återuppliva och uppdatera denna typologi och skapa plats för många typer av dansare och danser. Dansbana! försöker särskilt nå ut till tjejer som användare och involvera dem i designprocessen. Lokala dansare är också alltid involverade i processen, för att skapa en gemenskap runt platserna och för att se till att de över tid blir mötesplatser i staden för många människor, från lokalbefolkningen till professionella dansare.

Läs mer om projektet och biennalen >>