Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Dans- och cirkuskonstnärer beviljas bidrag för utbyten och resor

Danskonstnären Malin Skoglund rör sig på en sandstrand.

Foto Ryuhei Okada

Malin Skoglund.

41 utövare beviljades bidrag i den andra fördelningen av internationellt utbyte och resebidrag inom dans och cirkus.

Malin Skoglund har beviljats bidrag för internationellt utbyte i Sverige för att bjuda den japanska filmaren Ryuhei Okada för konstnärlig process kring verket Kroppen och havet. Dansare/koreograf Kemardo Douglas beviljas bidrag för internationellt utbyte i utlandet för att genomföra dansworkshops, döma en danstävling samt uppträda i Egypten och Kenya. Dansare/koreograf Peter Lagergren beviljas resebidrag för att Medverka i Body Music Festival i Hamburg i syfte att utvecklas i bodymusic/bodypercussion samt knyta kontakter.

26 procent av omgångens ansökningar bifalles, med belopp som varierar mellan 5 000 och 33 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkusartister i Skåne, Stockholm, Värmland och Västra Götaland beviljas sammanlagt 630 000 kronor för utbyten och resor till 21 länder i Europa, Afrika, Nordamerika, Sydamerika och Asien.

Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragen avser att stödja konstnärer som är inbjudna till utlandet för ett publikt framträdande eller samarbete, för egeninitierade arbets- eller studievistelser i utlandet där inbjudan saknas samt för konstnärers internationella samarbeten i Sverige.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 31 augusti 2023 med beslut i oktober.