Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

CRIP och femhundra miljoner år gamla havsdjur

CRIP

Kulturbryggans beslut i årets andra utlysning

Kulturbryggan har i den sista utlysningen under 2023 beviljat 12 698 000 kronor till 21 förstudier och projekt. Beslutet fattades av Kulturbryggans ledamöter den 27 november 2023.

Folkrörelsernas Konstfrämjande i Västmanland beviljades 1 415 000 kr i projektbidrag inom programmet Konstnärlig förnyelse till projektet CRIP.

CRIP är ett konstprojekt av Diktgymnasiet som samtidigt blir en inventering av de möjligheter och begränsningar en kroniskt sjuk konstnär ställs inför vid en konstproduktion. Projektet ställer alla aspekter av konstlivet på sin spets och handlar om konstnärernas arbetslivsvillkor i Sverige idag.

”Framförallt är vi intresserade av Diktgymnasiets konst och vad det här kommer att leda till för konstverk.” – Konstfrämjandet Västmanland

Diktgymnasiet är en pseudonym som går att följa på Instagram @diktgymnasiet

James Brewster beviljades 150 000 kr i fröpengar för att utveckla ett fullskaligt projekt, Nautilus, inom programmet Konstnärlig förnyelse.

Nautilusen. Ett uråldrigt havsdjur som har beskrivits som både ett levande fossil och havets mest effektiva jetmotor. I det kommande projektet ska djuret spela förstafiol genom att stå modell till ett instrument.

I förstudien tas en prototyp av ljudnautilusen fram, utifrån experiment med olika sorters ljudteknik och mekaniska system.

”Precis hur bra kan en nautilus låta? Hur hjälper man den att nå sin fulla potential? Hur skapar man en publikupplevelse som väver samman nautilusen som ljudkälla och tidskapsel?” – James Brewster