Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Christian Gabel och Per Störby Jutbring tilldelas kompositionsresidens i Piteå

Komponisten och musikern Christian Gabel och komponisten och musikern Per Störby Jutbring får stipendium på 40 000 kr. För sjunde gången delas stipendium för kompositionsresidens vid Studio Acusticum i Piteå ut av Konstnärsnämnden.

 

Christian Gabel är slagverkare i rockgruppen bob hund och driver musikprojektet 1900 samt har nyligen släppt kritikerrosade albumet Mikrofilm i eget namn.
Foto av Anna Ledin Wiren
Christian Gabel, foto av Anna Ledin Wiren.Han önskar under sin vistelse i Piteå att få arbeta mer fokuserat och under en längre period med den unika orgeln i Studio Acusticum. för att förbereda inspelningar som är tänkta att resultera i ett nytt album för musikprojektet 1900. Han vill även få möjlighet att samarbeta med Norrbottens Kammarorkester för att därigenom kunna bredda och fördjupa sitt kompositionsarbete.

Per Störby Jutbring har producerat and komponerat musik till 14 album, och turnerat över hela världen med sitt band New Tide Orquesta, och även komponerat musik för TV, film, teater- och dansföreställningar.

Per Störby Jutbring, foto av Magnus Carlsson.

Han önskar under sin vistelse att samarbeta med en större ensemble som Norrbottens Kammarorkester för att utveckla sitt musikaliska språk i en större kontext. Han vill arbeta om musik som han redan gjort samt att skriva ny musik som kan mynna ut i en konsert tillsammans med Norrbottens Kammarorkester på Studio Acusticum, med målet att ges ut som album.

Om kompositionsresidenset

Kompositionsresidenset har skapats genom ett avtal mellan Piteå kommun och Konstnärsnämnden. Konstnärsnämnden bidrar med vistelsestipendiet och del av koordineringskostnader. Piteå kommun, Norrbottensmusiken och Region Norrbotten bidrar med personella, rumsliga och tekniska resurser för att komponisten ska få möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap.

Norrbottensmusiken är en regional musikorganisation med lokaler i Kulturens hus i Luleå och Studio Acusticum i Piteå. Organisationen driver bland annat ensemblerna Norrbotten Big Band, Norrbotten NEO, Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera.