Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Birgit Cullberg-stipendiet till Ellen Söderhult

Märta Thisner

Konstnärsnämnden tilldelar dansaren och koreografen Ellen Söderhult årets Birgit Cullberg-stipendium på 200 000 kronor.

Arbetsgruppen för dans och cirkus har fattat beslutet och motiveringen lyder:

”Ellen Söderhult är en av vår tids starka röster och utövare inom den samtida dansen i Sverige. Med stor passion driver Ellen sitt arbete för att vidga danskonstens blick. Hon läser sin dans samtidigt som hon skriver den och i sitt arbete bär rörelsens specifika detalj lika stort värde som det elaborerade intellektuella tilltalet. I Söderhults konstnärliga praktik uppmärksammas det fysiska hästjobbet en dansare bedriver, träningens modellerande av kropp och hur just att arbeta i rörelse är ett starkt statement.

Genom sina koreografier riktar hon fokus mot det kollektiva görandet. Hennes verk ter sig likt en kritisk massa där rörelse, ljud och aktion ger mening och lyfter upplevelsen till en fysisk, lekfull och poetisk erfarenhet för både publik och utövare.

Dansaren, koreografen, skribenten, musikern, åskådaren, aktören och pedagogen Ellen Söderhult är en danskonstens ekvilibrist som i sann Birgit Cullberg-anda ständigt lyckas förnya det etablerade och förkroppsliga detta i sitt hantverk. Hon banar väg och skapar plats för dansen i flertalet konstnärliga rum, där hennes unika universum blir en knytpunkt för konstnärer att mötas i.”

Foto: Konstnärsnämnden

Årets Birgit Cullberg-stipendiat Ellen Söderhult tar emot diplom och blommor på  Dansens hus/Elverket i Stockholm. 

Om Ellen Söderhult

Ellen Söderhult är verksam som dansare och koreograf med bas i Stockholm. Hennes tidigare arbeten har ofta tagit sig an kollektivet som protagonist, både i den sportiga punkbaletten How to do things with Romance och Rudy, men även i verk där omslutande körsång och vibrerande bas varit centrala element så som i Shane et al och DUNKA DUNKA.

Ellen Söderhults verk har bland annat visats på:

  • Heizhaus (Berlin)
  • Black Box (Oslo)
  • Dansehallerne och Danseatelier (Köpenhamn)
  • Bastun och Båthuspaviljongen (Mariehamn)
  • Ateneum (Helsingfors)
  • Dansstationen (Malmö)
  • Dansmässan/Scenkonstmuséet, MDT, Weld (Stockholm)
  • DansPlats Skog (Stråtjära)
  • Massmanska kvarnen (Ronneby).

Ellen arbetar för närvarande med verken GROV och Whiffcraft. GROV samproduceras med Dansens Hus och har premiär på Weld i januari 2023. Verket tar sig en de monstruösa känslorna i ljuv-bitter kärlek och brottas med skillnader mellan hur saker känns och hur de ser ut. GROV skapas i samarbete med bland andra dansarna Morgane Nicol och Jade Stenhuijs, kompositör Kajsa Blom (KABLAM) och filmfotograf Milja Rossi. Whiffcraft tar sig an dofter, minnen och dans och är ett samarbete med dansare och koreograferna Marvil Iglesias och Catarina Zarazua Mujo.

Ellen har tidigare arbetat på bland annat Dalateatern i Inga Känslor är också känslor av Iki Gonzales Magnusson, Riksteatern och tillsammans med Johanssons Pelargoner och Dans, Sandra Medina och Anna Efraimsson, Rasmus Ölme, samt Sindri Runudde.

Om Birgit Cullberg-stipendiet

Birgit Cullberg-stipendiet delas  ut årligen till en ung koreograf. Stipendiet instiftades av regeringen på Birgit Cullbergs 90-årsdag 1999. Pristagaren får ett diplom och 200 000 kronor.