Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Bidrag till internationella utbyten och resor inom dans och cirkus

Beviljade internationella utbyten och resor inom dans och cirkus

33 utövare beviljades bidrag i den tredje fördelningen av internationellt utbyte och resor inom dans och cirkus 2023.

 

Cirkuskonstnärer klättrar på varandra på scen.

Foto: Alex Hinchcliffe

Från cirkusföreställningen ”Det får bära eller brista”.

Par-akrobaterna Rebecka Nord och Linda Petersson har beviljats bidrag för internationellt utbyte i utlandet för att spela nycirkusföreställningen ”Det får bära eller brista” på skolturné i Trondheim, Norge. Dansaren Daniel Staaf har beviljats bidrag för internationellt utbyte i Sverige för att bjuda in danskonstnären Johannes Lind, från Berlin, till ett residens vid Dansplats Skog för dramaturgisk rådgivning samt vidareutveckling av ett ljudlandskap för kreationen av installationsverket Fläta. Dansare/koreograf Maele Sabuni har beviljats resebidrag för en resa till Oakland, Kalifornien, för att utforska den experimentella streetdancestilen Turfing och dess rötter.

29 procent av omgångens ansökningar beviljades, med belopp mellan 5 000 och 30 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkusartister i Skåne, Stockholm, Södermanland, Värmland och Västra Götaland beviljas sammanlagt 508 000 kronor för utbyten och resor med 18 länder i Europa, Nordamerika, Australien och Asien.

Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragen avser att stödja konstnärer som är inbjudna till utlandet för ett publikt framträdande eller samarbete, för egeninitierade arbets- eller studievistelser i utlandet där inbjudan saknas samt för konstnärers internationella samarbeten i Sverige.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 11 januari 2024 med beslut i mars.