Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Bidrag till internationella utbyten och resor inom dans och cirkus

21 utövare beviljades bidrag i den första fördelningen av internationellt utbyte och resor inom dans och cirkus 2024.

Porträttbild på dansaren och koreografen Niki Tsappos som står under ett träd.

Foto: Sara P Borgström

Niki Tsappos.

Niki Tsappos, dansare och koreograf, har beviljats resebidrag till USA för att vidareutveckla sin praktik och utveckla en metod baserad på mötet mellan dans och meditation. Koreografen och dansare Frédéric Gies har beviljats bidrag för kulturutbyte i Sverige för att bjuda in dansaren Declan Whitaker från Schweiz för repetition och visning av det kommande verket Manifestos: Chiron in Aries, Recitals #5 and #6 på Marc, Skogen och Weld. Cirkusartisten Linn Holm har beviljats utbyte i utlandet för att delta i residens för konstnärligt utbyte med det norska cirkuskompaniet KompaniTO och det italienska scenkonstkompaniet LAN-DE-Sí på Sperlebakken i Luster, Norge.

30 % av omgångens ansökningar beviljades, med belopp mellan 5 000 och 30 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkusartister i Dalarna, Jämtland, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland beviljas sammanlagt 375 000 kronor för utbyten och resor med 15 länder i Europa, Nordamerika, Sydamerika och Asien.

Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragen avser att stödja konstnärer som är inbjudna till utlandet för ett publikt framträdande eller samarbete, för egeninitierade arbets- eller studievistelser i utlandet där inbjudan saknas samt för konstnärers internationella samarbeten i Sverige.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 16 april 2024 med beslut i maj.