Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Bidrag till internationella utbyten och resor inom bild och form

I september beslutade Bildkonstnärsfonden årets tredje omgång av bidrag till Internationella utbyten och resor.

Ishtar Bäcklund Dakhil, illustratör och bilderboksförfattare, beviljades stöd för att resa till Australien för att på en rad platser på Gumbaynggirr land presentera och ställa ut boken tillika VR-verket ”En tidlös berättelse”. Boken bygger på berättelser kring liv, traditioner samt relationen till jorden som Lailia Spik, Sirkas sameby i Jokkmokk, och Michael (Micklo) Jarrett, Gumbaynggirr elder från NSW, Australien, har delat med Bäcklund Dakhil.

Huvuden av två kängurur, ett mot natthimmel och en mot solnedgång.

Illustration av Ishtar Bäcklin Dakhil

Konsthantverkaren Erika Emerén beviljades stöd för att 2024 delta i ett tre månaders långt residens på European Ceramic Workcentre (EKWC) i Oisterwijk, Nederländerna. EKWC är ett residens för keramisk produktion som årligen tar emot ansökningar via Open Calls. Under det tolv veckor långa residenset kommer Erika att få möjlighet att tillsammans med stöd från expertis och tekniker experimentera och utveckla lerblandningar och glasyrer optimala för att kunna förverkliga en rad nya idéer och verk.

Erika skriver ”Min keramiska produktion är fokuserad till de residens jag har tilldelats. På så sätt kan jag arbeta intensivt med att utveckla mitt hantverk, utan att annat arbete kommer i vägen. Under detta residens kan jag utforska tekniker och uttryck, som jag ej har möjlighet till i Stockholm.”

Närbild av keramisk verk, pastaliknande former under en ljus turkos glasyr

Foto: Alexander Beveridge

Verk av Erika Emerén

Totalt fördelades 2 360 000 kr till 114 resor och utbyten.

Till beviljade bidrag Internationella utbyten och resebidrag 2023:3