Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Bidrag inom bild och form för internationella utbyten och resebidrag

Bildkonstnärsfonden har beslutat om årets andra omgång av bidrag för internationella utbyten och resor. Totalt fördelades 1 425 000 kr till 80 resor och utbyten. 

Bland de som tilldelats bidrag finns arkitekten Vincent Dumay som ska delta i ett residensprogram på Træna Artist in Residence program, Norge. Under en fyra veckors forskningsexpedition på den lilla ön Træna kommer Vincent Dumay att genomföra fältstudier om områdets traditionella träarkitektur. Vincent Dumay skriver:

Denna forskning kommer att lägga grunden för att initiera en deltagande designprocess med det lokala samhället (400 invånare) för att tillsammans drömma fram en liten byggnad som återspeglar öns traditioner och utnyttjar dess resurser […]. I lantliga sammanhang finns en tradition av delade faciliteter som kvarnar, tvättstugor eller bastur, vilka ofta underhålls av gemenskapen och fungerar som nav för social interaktion. Syftet med detta förslag är att gemensamt utforska hur arkitektur kan främja förbindelser mellan människor och underlätta aktiviteter unika för ölivet.

Illustratören Malin Rosenqvist valdes som en finalist inom illustratörs kategorin (Bologna Children’s Book Fair 2024 Illustrator Finalists) till årets bilderboksmässa i Bologna, där förlag och företag i bilderboksbranschen från hela världen samlas. Finalisterna får där möjlighet att möta förlag och knyta nya kontakter.

en bläckfisk bland andra havsdjur

Foto: Malin Rosenqvist

Bläckfisken

Duon Lundahl och Seitl, som består av bildkonstnärerna Christer Lundahl och Martina Seitl beviljades stöd för att resa till Karachi Biennale, Pakistan, med deras verk River Biographies. Verket är temporärt och interaktivt för 30-100 personer åt gången och förkroppsligar sten och vatten i en förutbestämd och platsspecifik koreografi. I samspel med ljud i hörlurar samt ljus och rök i rummet bildar publikens kroppar och rörelser en ”flod”. Arbetet är fortfarande i en utvecklingsfas där varje ny visningsplats bidrar med mycket inspiration och innehåll. Utställningen öppnar 26 oktober 2024.

Bidrag till internationella utbyte och resebidrag kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 4 juni kl.14:00 med beslut i augusti 2024.