Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Artisten Vida Voyage reser ut på Europaturné

Artisten Vida Voyage sitter på en grässluttning.

Foto: Milan Koch

Vida Voyage.

Artisten, musikern, komponisten och musikproducenten vars egentliga namn är Doris Vojic Frankmar boende i Göteborg, är ett exempel på musikkonstnärer som fått Konstnärsnämndens bidrag för internationellt utbyte med olika världsdelar.

Nio konserter är planerade runt om i Europa. I Graz spelar hon på Café Wolf, i Basel på Renée Bar, i Leipzig på scenen Pracht och i Berlin uppträder hon på galleriet Kwia. Därutöver går turnén även till Wien, Bratislava, Prag och Köpenhamn. Efter turnén är planen att släppa ett vinylalbum via det schweiziska skivbolaget Creaked Records.

Exempel på andra utbyten och resor

Komponisten Marsel Nichan från Västerhaninge har fått ett bidrag för att åka till Gdansk i Polen. Tillsammans med stråkkvartetten NeoQuartet ska de skapa ett verk att uppföras på en festival som anordnas av arrangören Neo Association under oktober 2023. Festivalen och det därtill nyskrivna verket har fått finansiering av det Polska Kulturdepartementet.

Komponisten Sofia Hallgren från Åre reser till Berlin i Tyskland för de Nordiska Filmmusikdagarna och filmfestivalen Berlinale där hon ska utveckla sitt nätverk och inhämta inspiration på festivalen.

Violinisten Jeanette Eriksson bosatt i Stockholm bjuder in lira da braccio musikern och renässansspecialisten Baptiste Romain från Schweiz till en veckas repetition och samarbete. Förutom kunskapsutbyte ska de även ge konserter.

Sångerskan Alicia Lazaro Arteaga från Göteborg, reser till Chile för att delta vid residenset La Wayaka Current i Atacamaöknen. Residenset kretsar kring avlägsna naturliga vegetationsområden och urbefolkningars perspektiv.

Kort om Konstnärsnämndens beslut

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 1 130 000 kronor till sjuttio musikkonstnärer och utbyten vilka genomförs i tjugofem olika länder. Totalt har 184 ansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 4,3 miljoner kronor.

Bidrag ges till utbyten med länder på fem kontinenter.

Kontaktperson

Hasse Lindgren

Programansvarig, Internationella programmet för musik, Handläggare musik

08-506 550 79 (Opens in a New Window)