Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Årets filmprojekt beslutade

Årets filmprojekt beslutade

Den 18 mars fattade Konstnärsnämnden beslut om att fördela 5,3 miljoner kronor till 55 filmprojekt inom dokumentärfilm, animation, kortfilm och utveckling av långfilm.

Bland projekten finns en bredd av berättelser och flera projekt från olika delar av världen, samt en rik flora av olika uttrycksformer. Många regissörer har behov av utvecklingsstöd och söker till förstudier och manusutveckling, medan arbetet med vissa filmer kan ha pågått i flera år och där behövs bidragen för att filmen ska kunna slutföras.

Foto: Helgi Felixson

Titti Johnson fick bidrag för dokumentärfilmen Sagoträdet.

Bland dokumentärfilmer kan nämnas Titti Johnsons film ”Sagoträdet”, om smyckedesignern Mike Årsjö som växte upp inne i Papua Nya Guineas regnskog varifrån han hämtar stor inspiration. Där fick han namnet SAWIYAO TA som betyder, en av oss. Filmen görs ihop med Helgi Felixson.

Filmaren Måns Berthas i Sundsvall beviljas bidrag för att kunna färdigställa ”Kabul, mon amour”, där han följer tre kvinnor som tvingas lämna Afghanistan när talibanerna tog makten.

Flera animationsfilmer gavs stöd i denna omgång, bl. a till Peter Larsson som kommer att göra en egen bildtolkning av Mare Kandres bok ”Bübins unge”.

Regissören Juan Libossart som fick bidrag för den animerade långfilmen ”Cartas” som bygger på intervjuer med två personer som var med om den våldsamma perioden när militären tog makten i Argentina på 70-talet.

Regissören Johannes Nyholm i Göteborg beviljas stöd för sin nya fiktionslångfilm ”Weird Elliot – resa i tid och rum” där han behöver göra avancerade tekniska tester för att utveckla sitt filmspråk. Nyholm har tidigare gjort uppmärksammade kortfilmen ”Las Palmas”, samt långfilmen ”Jätten”.

Konstnären och fotografen Martina Hoogland Ivanow arbetar mer experimentellt, med hybridfilmen ”Second Nature” som kommer att ingå i en utställning med musik av Matti Bye.

Totalt till denna ansökningsomgång inkom 414 ansökningar med ett sammanlagt sökt belopp om 66 miljoner kronor. Arbetsgruppen för teater och film beviljade 55 filmprojekt, vilket ger en bifallsgrad om 13 %.

Antalet ansökningar har ökat med 30 % från föregående år vilket gjort att konkurrensen varit stor. Ökningen tyder på ett stort behov av finansiering, inte minst till projekt som är i utvecklingsfasen men också till de filmer som tar lång tid att färdigställa som till exempel dokumentärfilm och animationsprojekt.

Kontaktperson

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)