Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Arbetsstipendium till 284 bild- och formkonstnärer

Till årets omgång av arbetsstipendier hade drygt 2 500 bild- och formkonstnärer ansökt och av dessa beviljades 284 ett stipendium.

Ett arbets- och långtidsstipendium ger konstnärer möjligheten att bedriva och fördjupa sin konstnärliga verksamhet. I denna omgång beviljades 82 ettåriga arbetsstipendium, 195 tvååriga arbetsstipendium och 7 femåriga arbetsstipendium. Urvalet speglar en bredd av olika uttryck och stipendierna går till konstnärer verksamma i olika delar av Sverige. Den yngsta stipendiaten är 25 år och den äldsta är 93 år.

Foto: Sian Hedberg

Porträtt av Malou Larsson

Keramikern Malou Larsson var en av konstnärerna som beviljades ett ettårigt arbetsstipendium om 120 000 kronor.

Äntligen!! ropade jag till skogen som svarade i oändlighet. Samtidigt satte jag 11-kaffet i halsen. Beviljat. Tände en firarcigg i vårsolen och blev väldigt pirrig, varm och trött.  Arbetsstipendiet ger mig en möjlighet att stanna upp i min konstnärliga process och att våga vara vilse. Möta nya varelser och gestalter i Vråskogen och utforska platsen. Jag vill befinna mig i görandet, lusten och leran.

Foto: Sian Hedberg

Träskrået

Beslutet fattades av Bildkonstnärsfonden, den del inom myndigheten som har i uppgift att fördela stipendier och bidrag till bild- och formkonstnärer.