Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

89 teater- och filmkonstnärer beviljas arbetsstipendier

Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film beslutade den 22 september att fördela 89 arbetsstipendier till teater- och filmkonstnärer om totalt 7,5 miljoner kronor.

Porträttbild på Bente Rolandsdotter, kostymdesigner.

Foto: Crisander Brun

Kostymdesignern Bente Rolandsdotter arbetar inom opera och teater samt driver frigruppen Den andra operan. Hon tilldelas ett tvåårigt stipendium.

Inom teaterområdet beviljades 47 arbetsstipendier varav 11 tvååriga, till teaterkonstnärer i hela landet och inom flera olika yrkeskategorier. Några av de som beviljades är regissören Suzanne Osten, kostymdesignern Bente Rolandsdotter, regissören Jens Ohlin, maskdesignern Linda Goncalves, teatermusikern Elias Ilf Faingersh och skådespelaren Bahareh Rasekh Ahmadi.

Porträttbild av regissören Nathalie Alvarez Mesen

Foto: Lina Tegman

Regissören Nathalie Alvarez Mesen som gjorde den prisade långfilmen Clara Sola, beviljas ett tvåårigt stipendium.

Inom filmområdet beviljades 42 arbetsstipendier, varav 9 stycken tvååriga, till filmare inom olika genrer och format. Bland andra beviljades stipendier till dokumentärfilmaren Sara Broos, regissören och klipparen Mikel Cee Karlsson, regissören Nathalie Álvarez Mesén, filmfotografen och regissören Fredrik Wenzel, regissören Lisa Aschan samt dokumentärfilmaren Hanna Heilborn.

De ettåriga arbetsstipendierna inom teater och film är på 80 000 kr och de tvååriga omfattar 100 000 kr/år.  Stipendierna ges till konstnärer inom olika yrkeskategorier och genrer och syftar till att ge ökade möjligheter till fördjupning och att utveckla sitt konstnärskap.

Besluten fattas av arbetsgruppen för teater och film och grundar sig på en bedömning av den sökandes konstnärliga kvalitet, verksamhet och innehållet i ansökan. Vid fördelningen tas också hänsyn till den sökandes behov av ekonomiskt stöd. Vikt läggs också vid att sprida stipendierna till konstnärer i olika delar av landet och till olika konstnärliga uttryck.

Nästa utlysning sker våren 2024.

Kontaktperson

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)