Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

67 musikkonstnärer beviljas internationella utbyten och resebidrag

67 musikkonstnärer beviljas internationella utbyten och resebidrag

Ett foto på en musikkonstnär framför ett piano.

Foto: Maya Bennardo

Kristoffer Svensson

Konstnärsnämnden har beslutat fördela 972 000 kronor i bidrag till 67 internationella utbyten och resor som planeras genomföras i 26 olika länder.

Komponisten Kristoffer Svensson från Sollentuna reser till Köln för att samarbeta med Trio Abstrakt inför ett uruppförande av hans verk för ensemblen i september 2024. Kristoffer ska även besöka Berlin för att repetera ett annat stycke med violinisten Maya Bennardo när han är i Tyskland.

Exempel på andra utbyten och resor

Musikerna och komponisterna Vivian Buczek från Malmö och Martin Sjöstedt från Stockholm har fått bidrag för en turné till Spanien där de ska turnera med de danska musikerna Jesper Bodilsen och Martin Maretti Andersen. Väl på plats ska de spela med den spanska munspelaren Antonio Serrano. Förutom konserterna kommer de att göra workshops i Madrid och Valencia.

Musikern och komponisten Maxida Märak från Jokkmokk får bidrag för att resa till Kanada och delta på International Indigenous Music Summit i Toronto. Målet är att knyta nya internationella kontakter och samtidigt presentera sitt senaste album Anekdot.

Bouzoukispelaren Jens Ulvsand, bosatt i Genarp, reser till Australien för en turné i orter som Canberra, Perth , Sydney, Ulla Dulla och Freemantle. National Folk Festival/Fairbridgefestival  är ett av stoppen på vägen.

Pianisten och komponisten Karin Johansson från Göteborg reser till Köpenhamn och Danmark i september för repetitioner och duokonserter med den chilenske gitarristen Tomás Gubbins. på scenerna Metronomen och H12.

Kort om Konstnärsnämndens beslut

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 972 000 kronor till 67 resor som planeras att genomföras i tjugosex olika länder. Totalt har 229 ansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 4,7 miljoner kronor. Bidrag ges till utbyten med länder på sex kontinenter.

Bidrag till internationella utbyte och resebidrag kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 29 augusti kl. 14:00 med beslut i oktober.

Kontakt