Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

52 teater- och filmkonstnärer beviljas internationella bidrag

52 teater- och filmkonstnärer beviljas internationella bidrag

Totalt beviljades 670 000 kr för olika utbyten och resor till bland annat Kuba, Sydafrika, Kenya, USA, Polen, Italien och Grekland i årets första fördelning.

Dockspelaren Oliver Mahar och en bläckfisk.

Foto: Lisa Åsberg

Dockspelaren Oliver Mahar i Teater Sesam är inbjuden till Kuba.

Inom teater beviljades flera grupper som är inbjudna att gästspela i utlandet, bland andra dockteatergruppen Teater Sesam från Göteborg som är inbjuden till Kuba för ett gästspel på festivalen Teatro de Las Estaciones. Tre av gruppens medlemmar beviljas varsitt bidrag om internationellt utbyte för att resa dit.
Fem medlemmar i Teater Albatross från Halland ges stöd för att kunna åka till Polen där de ska spela sin föreställning ”I Skuggan av Hatet växer Blommor” på Åttonde dagens teater samt i före detta koncentrationslägret Majdanek.
I Gnesta har skådespelarna Magdi Beky Winnerstam och Dag Andersson startat den fria scenen Salong Central, och de får bidrag för att resa till Sydafrika för att hämta inspiration av The Market Theatre och undersöka möjligheterna till samarbete och utbyten.

Inom film ges stöd till regissören Fredrik Egerstrand som ska åka till Venedigbiennalen i samband med att konstnären Lap-See Lam är inbjuden dit, han ska arbeta med filmade sekvenser i utställningen.
Filmaren John Utsi från Jokkmokk var inbjuden till Tromsö filmfestival tillsammans med Georg Götmark för att pitcha en film om nomadskolarna där samiska barn tvångsskolades på 50- och 60-talet. Filmen bygger på Utsis egna erfarenheter och han avser att stämma den svenska staten för att ha stulit hans barndom.
Skådespelaren Tiffany Kronlöf ska samarbeta med den finska teatergruppen Blaue Frau och göra en ny TV-serie som hon ska regissera och spela i, och hon ges resebidrag till Helsingfors.

Totalt till omgången inkom 125 ansökningar och arbetsgruppen för teater och film fattade beslut den 18 mars.

Nästa utlysning av internationella utbyten och resor stänger den 2 maj och beslut fattas i juni.

 

Kontaktperson

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)