Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

500 miljoner kronor till ett krispaket till kulturaktörer för att mildra effekterna av det nya Coronaviruset

Det är få sektorer som är så beroende av att människor samlas och möts som kultursektorn. Idag presenterade kulturminister Amanda Lind och kulturutskottets ordförande Christer Nylander en unik överenskommelse mellan regeringen, C och L om ett stöd till kulturen och idrotten. Regeringen avsätter 500 miljoner kronor i akut stöd till kulturen, för att lindra effekterna av det nya Coronaviruset.

– Samhället står inför stora utmaningar. Vi måste göra allt vi kan för att lindra konsekvenserna av det nya coronavirusets spridning. I tider av oro, när vår vardag förändras snabbt, när vi står inför stora utmaningar, då spelar kulturen och idrotten en oerhört viktig roll för oss människor. Det kanske är nu som vi behöver kultur- och idrottsliv som allra mest, framhöll kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Kulturminister Amanda Lind nämnde Kulturrådet och Konstnärsnämnden som två myndigheter som kan vara aktuella för uppgiften att fördela medlen. Christer Nylander påpekade att det finns många olika aktörer som drabbats inom kulturen, inte minst frilansande konstnärer och framhöll att expertmyndigheterna har erfarenhet för att sätta in insatser där de behövs som mest. 


Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck kommenterade beslutet om ett krispaket till kulturen:
– Vi välkomnar dagens besked. Det är många konstnärer som redan har drabbats hårt och den här akuta insatsen behövs verkligen. Jag nås just nu av många berättelser från konstnärer vars ekonomi raserats på bara en vecka. Många i den fria kultursektorn drabbas på ett existentiellt plan. Samhället måste därför stödja kultursektorn i största möjliga utsträckning under den närmaste tiden. Krisen för konstnärerna påverkar i förlängningen hela kulturutbudet, samhällsekonomin och ytterst är den ett hot mot demokratin. 


Läs
regeringens pressmeddelande här  och länken till
dagens pressträff här