Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

500 000 kronor till internationella resor inom teater och film

Fotograf: Martin LundströmNalle Laanela har fått ett bidrag till internationellt utbyte för att bjuda in den indiske clown-kollegan Rupesh Tillu till Sverige.

Inom teater och film har årets första omgång av internationella utbyten och resor beslutats. I denna omgång fördelas 508 000 kronor till totalt 35 teater- och filmkonstnärer.Trots coronapandemin är det många konstnärer som planerar resor och utbyten under året, främst är det resor efter sommaren som har beviljats. Det visar på att utbyten med utlandet är mycket viktiga för att utveckla konstnärliga projekt samt bidrar till arbetsmarknaden för konstnärer.

Exempel på utbyten till Sverige är clownen
Nalle Laanela
som bjuder in clownregissören
Rupesh Tillu
från Indien för ett samarbete kring fördjupning av att möta en särskolepublik.

Kostymtecknaren
Johanna Törnqvist
och ljudsättaren
Tomas Björkdal
från Gnesta får bidrag för ett samarbete med Helsingör Teater/Passage festival i Danmark.

Inom film beviljas filmarna
Linnea Grimstedt
och
Vilija Vitkute
samt filmfotografen
Olle Lundin
resebidrag för att resa hållbart till Island för medverkan i The Factory på Hotel Djúpavík och Library of Water Reykjavik. Resan kommer att gå med båt via Färöarna och själva båtresan ingår också i deras research och projekt som har tema vatten.

Även
Emilia Ekman Larsson
planerar en hållbar resa med tåg till Japan för att göra en dokumentärfilm om sin farmor, den kända keramikern Lisa Larson som har stora framgångar i Japan.

Lista över alla beviljade bidrag:
TEATER
FILM

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande av enskilda konstnärer, och beslutas fyra gånger per år.

Vissa av de beslutade resorna och utbytena kommer att behöva ändra resedatum eller ställas in pga. coronapandemin. Konstnärsnämnden hanterar dessa ärenden i samråd med de enskilda konstnärerna.

Kontakt:
Tina Pettersson
Handläggare för teater och film
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se