Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

400 000 kronor till internationella resor inom teater och gästbostad i Paris

Foto: Mats BäckerSkådespelaren Kayo (Kayode Shekoni, i mitten) har fått bidrag för att åka till New York på fortbildning med temat Shakespeare och Afrikansk historia.

Inom teater har årets första omgång av internationella utbyten och resor beslutats. I denna omgång fördelas 409 000 kronor till 36 teaterkonstnärer.Arbetsgruppen för teater och film beslutade om två arbetsvistelser i den gästbostad i Paris som Konstnärsnämnden hyr av Svenska Institutet. De som beviljats arbetsvistelser är ljudsättaren och musikern
Hans Appelqvist
som kommer att samarbeta med regissören Marcus Lindéen inför en uppsättning som görs på en av Paris större teatrar. Regissören
Nasim Barghasi
beviljas vistelse i gästbostaden för att samla in berättelser av ungdomar med en annan etnisk bakgrund än fransk inför ett kommande teaterprojekt.

Exempel på utbyten är regissören
Rebecca Örtman
som bjuder in scenografen
Mahmoud Hanaf
från Egypten till Sverige för att jobba med Rebeccas projekt om unga i Husby, hon vill ta del av Mahmouds erfarenheter av att arbeta med ”The youth theater”.

Robert Jakobsson
är skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Albatross och han fördjupar sitt mångåriga samarbete med Ryssland och Vitryssland i höst där han ska spela föreställningen ”Bortom Havet”, om utfiskning och fattiga länders ekologiska utsatthet.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande av enskilda konstnärer och delas ut av Konstnärsnämnden fyra gånger per år.

Många resor och utbyten kommer att behöva ändra resedatum eller ställas in pga. Corona/Covid-19. Konstnärsnämnden kommer att hantera dessa ärenden i samråd med de enskilda teaterkonstnärerna.

Kontakt:
Tina Pettersson, handläggare för teater och film
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se