Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

4 miljoner till nya musikprojekt

4 miljoner till nya musikprojekt

Musikern och sångerskan Elin ”GERD” Lundgrens fonogramproduktion Meet Me In The Blue, är ett exempel på projekt som får bidrag när Konstnärsnämnden delar ut drygt 4 miljoner kronor till olika utvecklingsprojekt inom musik.

Foto: William Eggert

Elin ”GERD” Lundgren

Albumet Meet Me In The Blue utforskar årstiderna och deras reflektion av inre sinnestillstånd, och lyfter fram viktiga ämnen som psykisk hälsa. Artisten GERDs övergripande syfte med detta projekt är att skapa ett album som inte bara är en musikalisk upplevelse, utan även en konstnärlig och visuell resa genom årstiderna och mänskliga känslor. Genom att utforska temat psykisk hälsa och genom samarbeten med konstnärer och branschexperter strävar hon efter att göra en betydande och meningsfull påverkan inom musikindustrin.

Konstnärsnämndens bidrag för utvecklingsprojekt går till professionella musiker, komponister, musikproducenter och dirigenter. Pengarna används bland annat till fonogramprojekt, konsert- och kompositionsprojekt.

 • Vevlirespelaren Johannes Geworkian Hellman beviljas medel för projektet Ett magiskt möte mellan vevlira och kantele. Projektet är ett musikaliskt samarbete mellan två av Nordens mest lovordade och aktiva folkmusiker ur den nya generationen ‐ Johannes Geworkian Hellman och Maija Kauhanen. Tillsammans vill denna duo fördjupa sitt samarbete och komponera en ny repertoar som blir till ett debutalbum. Som förnyare av traditionella instrumenten vevlira och kantele och med basen i svensk/finsk folkmusik möts duon i ett utforskande av instrumentens möjligheter för att skapa en gemensam klangvärld och musik.

  Projektet Enkla gåvor som leds av sångerskan Karin Lagergren är ett samarbete mellan ensemblerna Gemma (Sverige) och Peregrina (Schweiz) som möts i ett projekt om nunnors musikskapande med en nära förknippad kompositionstradition: enkel flerstämmighet, som innebär en in i 1500‐talet arkaisk kompositionstradition i 1100‐ och 1200‐talsstil. Med detta projekt uppmärksammas kvinnors kreativitet samt en i musikhistorieskrivningen marginaliserad företeelse som levde sitt liv vid sidan av mer avancerade tekniker som oftare hörs idag. Karin Lagergren står som producent för projektet med Peregrinas ledare Agniezka Budzínska‐Bennet som medproducent.

  Musikern och komponisten Jesper Norbergs projekt Improvcast är en intervju‐ och livemusikserie med internationella musiker inom improviserad musik/avantgardejazz.
  Improvcast är en podcast för improviserad musik, med gästande jazzmusiker från Sverige och Danmark på internationell toppnivå. Podcasten kommer att vara världens första podcast innehållandes liveimproviserad musik, med spännande samtal om både musikernas liv och musiken som framförts under podcasten. Urvalet av musiker präglas av variationsrikedom både i relation till kön, ålder, etnicitet, estetik och instrument. Podcasten kommer att vara på engelska, för att nå ut till en så stor målgrupp som möjligt.

  Qarin Wikströms projekt Tack, Tak, Takk för havet går ut på att skapa ett audiovisuellt verk som ges ut löpande under ett års tid i fragment på appen Tik Tok. Ämnet är havet: dess skönhet och utsatthet. Uttrycket är både visuellt och musikaliskt experimentellt i en fragmenterad form i 52 delar på mellan 30 ‐ 90 sek, som tillsammans bildar en helhet. Musiken komponeras och spelas in på Nordkoster, videomaterialet filmas på Den Blå Planet i Köpenhamn.

 • Konstnärsnämnden fördelar bidrag för utvecklingsprojekt till professionella musiker, komponister, musikproducenter och dirigenter i olika delar av landet. Bidragen stödjer initiativ inom ett brett spektrum av musikaliska uttryck och de beviljade projekten består av såväl konsert- som fonogramproduktion, kompositions-, arrangerings- och utvecklingsprojekt. I denna ansökningsomgång har 243 projektansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 53 086 173 kronor.

 • Här presenteras de som beviljats projektbidrag inom musik