Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

4 miljoner till nya musikprojekt

Svartvitt porträtt av två musikproducenter ståendes på en gata

Foto: Pontus ”ArtbyEsse” Carmback

Musikproducenterna Salla och Masse Salazar Campos.

Musikproducenten Marcelo Salazar Campos fonogramproduktion Återvandringen är ett exempel på projekt som får bidrag när Konstnärsnämnden delar ut drygt 4 miljoner kronor till olika utvecklingsprojekt inom musik.

Konstnärsnämndens bidrag för utvecklingsprojekt går till professionella musiker, komponister, musikproducenter och dirigenter. Pengarna används bland annat till fonogramprojekt, konsert- och kompositionsprojekt.

Exempel på musikkonstnärer som får bidrag

Fonogramprojektet Återvandringen, är ett samarbete mellan musikproducenten Marcelo ”Masse” Salazar Campos som ingår i musikbolaget Redline Recordings och den chilenska hiphopscenen. Målet är att skapa ett album i Santiago, Chile med chilenska och svenska artister. Marcelo ”Masse” Salazar Campos och Christian ”Salla” Salazar åker till Santiago och spelar in musik i två veckor med de chilenska hiphop-artisterna. De kommer att arbeta vidare med efterproduktionen i Sverige och spela in de svenska artisterna i sin studio. Det primära målet med projektet är att skapa ett album som är en hyllning till hiphop, både svensk och chilensk. De vill också med dokumentären som samtidigt spelas in visa processen och presentera den chilenska hiphopscenen i Sverige.

Musikern och komponisten Peder Stenberg från Umeå får bidrag för projektet Marie Antionettes sista ord. Projektet genomförs med musikerna Kalle Lundin och Daniel Berglund som tillsammans komponerar materialet till Deportees-sångarens debutalbum som soloartist. De svenska texterna kommer skrivas av Peder medan den musikaliska dräkten ska sys tillsammans med de andra två medskaparna. Arbetsnamnet på projektet är ’Marie Antoinettes Sista Ord’ och tematiken ska kretsa kring människan som flockdjur och alla de sätt detta skaver mot samtidens individkult.

I utvecklingsprojektet Frihet och begränsning skall musikern Anna Heikkinen från Göteborg utforska det kollektiva musikskapandet tillsammans med ensemblen Längtans Kapell med utgångspunkt i den finska tangon och folkmusiken.

I lekfulla och begränsande gemensamma övningar så väl som i enskilt komponerande vill de skapa ny musik till gruppen. Genom tydlig struktur, avsatta dagar och specifikt utvalda rum vill de skapa fyra nya musikstycken att använda i framtida konserter och föreställningar.

Musikern och komponisten Stina Hellberg Agback från Uppsala får bidrag för utvecklingsprojektet Unintentional, ”Unintentional” är ett kompositionsprojekt som utgår från att utforska det oavsiktliga.

Målet är en timmes musik för en egensinnig improviserande ensemble, som leds av harpisten Stina Hellberg Agback som vill sammanfoga ett musikaliskt projekt med element av fri improvisation, arrangemang, strikt komposition och lekfullhet. I tätt samarbete med en ljudtekniker spelar de instrument som inom jazzen kan upplevas som ljudsvaga, för att kunna bredda dynamiken och paletten av uttryck.

Om Konstnärsnämndens bidrag för projekt

Konstnärsnämnden fördelar bidrag för utvecklingsprojekt till professionella musiker och komponister i olika delar av landet. Bidragen stödjer initiativ inom ett brett spektrum av musikaliska uttryck och de beviljade projekten består av såväl konsert- som fonogramproduktion, kompositions-, arrangerings- och utvecklingsprojekt. I denna ansökningsomgång har 209 projektansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 41 733 540 kronor.

Här kan du se en förteckning över beviljade bidrag.

Läs mer om projektbidrag inom musik på vår webbplats.