Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Aktuellt från ArtNexus, Konstnärsnämndens internationella kulturbiståndsprogram

Uppstartsstöd för kulturprojekt i Albanien, workshopserie om att verka som konstnär i Albanien och Västra Balkan och vernissager när utbildningen ”How to survive as an emerging artist?” i Armenien avslutas.

Carine Aroyan

Uppstartsstöd

ArtNexus öppnar nu för möjligheten att söka uppstartsstöd för projekt till gagn för den albanska konst- och kultursektorn. Stödet kan sökas av organisationer verksamma i Albanien för kapacitetsbyggande verksamhet för kulturlivet. Stödet kan gå till genomförandet av en aktivitet eller till att finansiera förberedande research, pilotaktiviteter och sökandet av större medel. Uppstartsstödet uppgår till max 5000 EUR och ansökan är öppen till den 10 mars.
Artnexus Open call (länk till ansökan på engelska)

Workshopserie med Creative Mentorship

Under våren kommer ArtNexus att arrangera en workshopserie tillsammans med den Serbien-baserade organisationen Creative Mentorship. Workshopparna kommer fokusera på nödvändiga verktyg för dig som verksam konstnär i Albanien och Västra Balkan. Första tillfället sker den första mars och har temat Verbal prestation och retorik. Eventet är gratis och anmälan sker via ArtNexus Albanias hemsida, ARCA (sidan är på engelska).

How to survive as an emerging artist?  Utställningar

I augusti 2023 inledde Institute for Contemporary Art i Jerevan den första upplagan av kursen How to survive as an emerging artist? med hjälp av stöd från ArtNexus. Kursen gav 30 unga konstnärer chansen att under sex månader utveckla sina kunskaper inom konstnärligt entreprenörskap, professionell utveckling, portfolio- och ansökningsskrivande samt att stärka sina nationella och internationella nätverk. I januari öppnade fyra avslutande utställningar där konstnärerna, som en del av kursen, arbetat tillsammans med etablerade curatorer för att presentera ett urval av sina verk på fyra olika gallerier runt om i Jerevan. Öppningarna nådde en stor publik och uppmärksammades även av nationell tv. En andra omgång av kursen startar i mars 2024.  Läs mer om utställningarna och de medverkande konstnärerna på Institute for Contemporary Arts hemsida (på engelska)