Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

3,7 miljoner till årets projektbidrag inom teater

Fotograf: Ludde FalkRegissören Viktoria Folkesson har fått bidrag för ”Problemet med the besserwissers” som görs ihop med Malin Morgan, Åsa Gustafsson, Caisa-Stina Forssberg och Tove Wireén.

Den 15 februari fattade Konstnärsnämnden beslut om att fördela 3,7 miljoner till 38 teaterprojekt. Hos de projekt som valts ut finns en stor bredd av berättelser samt en spridning över hela landet. Bland de projekt som valts ut av arbetsgruppen för teater och film, finns olika genrer och uttryck som bl. a scenografiska experiment, performance, musikteater, sommarteater, workshops och rörelsebaserade föreställningar.

Utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö kommer projekt att genomföras på många platser i landet som i Järvsö, Kiruna, Frösön, Åstol, Borlänge och Gullaskruv i Småland.

I Järvsö kommer regissören
Emma Roswall

tillsammans med musikern
Ulf Klarström
att arbeta med ”Till Sagaliden”, som ska spelas på den unika Träteatern. Den nyskrivna pjäsen med nyskriven musik kommer att berätta om spelmannen/berättaren Fredrik Vinblad von Walter och spelkvinnan/pigan Ingrid Lindahl som levde i Hälsingland vid förra sekelskiftet.

Regissören
Viktoria Folkesson
i Göteborg gör en underhållande show för fem skådespelare (se bilden) som kommer att undersöka det kvinnliga talets gåva i den manliga röstens kultur utifrån den antika litteraturen som menade att tonen och klangen i kvinnligt tal hotade att undergräva den manliga talarens röst, och därmed den sociala och politiska stabiliteten.

Den klassiska ”Dr Jekyll och Mr Hyde” är utgångspunkten för regissören
Julia Marko Nords
föreställning där hon vill diskutera alkoholism. Föreställningen är corona-anpassad och ska spelas på Orionteatern i Stockholm med en skådespelare, Hannes Meidal, som gestaltar Jekyll/Hyde, samt en mängd vittnesmål från intervjuer som kommer att adderas föreställningen via högtalare.

Här presenteras de som beviljats projektbidrag inom teater >> 

Totalt till denna omgång inkom 180 ansökningar varav arbetsgruppen beviljat 38 stycken. Antalet inkomna projektansökningar har ökat med 38 procent mot föregående år.

Kontakt:
Tina Pettersson, handläggare
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se