Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

3,7 miljoner till 35 teaterprojekt


Fotograf: Joanna NordahlBild från scenografen Tove Berglunds tidigare projekt ”Midsommar”.

Den 24 februari fattade Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film beslut om att fördela 3,7 miljoner till 35 projekt inom scen- och teaterområdet.Av totalt inkomna 135 ansökningar har 35 valts ut med många uttryck och genrer representerade som performance, dockföreställningar, mim, soundwalks, operaföreställningar och allkonstverk där publiken ofta interagerar.

Ett sådant exempel är scenografen Tove Berglund som får stöd för allkonstverket Den sista högtiden i Uppsala. Hon har tidigare bland annat gjort de större verken Midsommaren och Begravningen.

I kulturklustret Ställbergs gruva i Bergslagen stöds två projekt. Där det ena drivs av Eric Sjögren i samarbete med Accelerator, en konsthall i Stockholm där konsten möter vetenskap och samhällsfrågor. Publiken blir delaktig i performanceverket It takes a village och bjuds in att få rådgivning av det lokala byalaget.

Den nystartade gruppen Romska Nationalteatern i Göteborg får genom regissören Anna Ulén ett bidrag för att sätta upp Carmen med förhinder.

Några projekt avser sommarteaterföreställningar ute i landet. I Östersund sätter Martin Johansson upp I väntan på Godot. I Karlshamns kastell ska Stormen regisseras av Peter Elmers och på Teater Tofta i Göteborgs skärgård gör skådespelaren Susanna Helldén tredje delen av en familjeberättelse med titeln Glömska.

Här presenteras de beviljade projektbidragen.