Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

33 utövare inom dans och cirkus beviljas stöd till internationellt utbyte och resebidrag

Noah Hellwig i sin föreställning Multiple Realities © Foto Fernando Molin

I årets andra fördelning av bidrag till internationellt utbyte och resebidrag beviljas bland annat koreografen Noah Hellwig och dansaren Disa Krosness stöd för resor och boende för att spela två föreställningar av ”Multiplex Realities” på festivalen Sommerakademie 2021 vid Tanzfaktur i Köln, Tyskland. Föreställning visas one-to-one där publiken med sinnen och fantasi upplever VR-teknik
Läs om föreställningen här.

Dansaren och koreografen Amelis Riquelme Nicoletti beviljas resebidrag till Accra i västafrikanska Ghana, där hon vill fördjupa sina kunskaper om de ghanianska dansstilarna Azonto och Afrobeats.

Cirkuskonstnären Joel Roxendal beviljas stöd för att bjuda in cirkuskollegan Luuk Brantjes från Rotterdam för att skapa det nya utomhuscirkusverket ”Safety first” tillsammans med en språngbräda och de andra medlemmarna i cirkuskollektivet 4onboard.

Urvalet speglar en bredd av olika dans- och cirkusuttryck. 34 av omgångens 72 ansökningar har bifallits, med belopp som varierar mellan 7 000 och 36 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkuskonstnärer från regionerna Dalarna, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland och Västra Götaland har total beviljats 639 000 kr för internationella utbyten och resor till 18 länder i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien. Den yngsta stipendiaten är 23 år och den äldsta är 64 år.

Här presenteras de som beviljats internationellt utbyte eller resebidrag.

Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragen avser att stödja konstnärer som är inbjudna till utlandet för ett publikt framträdande eller samarbete, för egeninitierade arbets- eller studievistelser i utlandet där inbjudan saknas samt för konstnärers internationella samarbeten i Sverige.