Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

28 konstnärer tilldelas långtidsstipendium

28 konstnärer tilldelas långtidsstipendium

Konstnärsnämndens styrelse har beviljat 28 konstnärer varsitt långtidsstipendium. Stipendiet tilldelas konstnärer som under lång tid har visat en hög konstnärlig kvalitet och som förväntas ha en aktiv konstnärlig verksamhet under hela stipendietiden.

Nathalie ”Cleo” Missaoui, stipendiemottagare inom musik:

Det kändes som att nån skulle hoppa fram bakom en buske och ropa att jag va med i dolda kameran. Känns fortfarande helt overkligt. Visste inte att detta stipendium ens fanns och plötsligt ringer någon och talar om att flera personer i en styrelse tycker att jag förtjänar detta stöd. Jag fick först en skrattattack, sen grät jag av tacksamhet sen var jag lycklig hela kvällen. Så oändligt tacksam för detta, från ingenstans, och något som kommer ha otrolig påverkan på min tillvaro i flera år fram. Tack från botten av hjärtat, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui, stipendiemottagare inom musik.

Samir Alj Fält, stipendiemottagare inom bild och form:

Jag kände lycka, energi, stolthet, frihet ….samtidigt på en och samma gång. Jag har idéer, motivation och verktygen i mitt konstnärskap men tyvärr inte tiden för undersöka vår samtid. Men nu har jag tid och kommer lämna miljonprogrammet/storstaden men fortsätta genom att träffa människor, besöka platser och inspireras av kulturen på landsbygden de kommande åren, säger Samir Alj Fält, stipendiemottagare inom bild och form.

Foto: Carl Hjelte och Iza Boethius

Samir Alj Fält och Nathalie ”Cleo” Missaoui


Konstnärsnämndens långtidsstipendiater 2023

Bild och form
Samir Alj Fält
David Reid Stirling Allen
Katarina Andersson Winberg
Cecilia Hultman
Emma Jönsson
Akane Moriyama
Laercio Redondo
Viktor Rosdahl
Anders Sunna
Carl Richard Söderström
Knutte Wester

Musik
Ellen Arkbro
Dan Berglund
Malin Dahlström
Johannes Geworkian Hellman
Emil Jensen
Jacob Kellerman
Nathalie ”Cleo” Missaoui
Nils ”Nisj” Svennem Lundberg
Andrea Tarrodi

Teater
Lisen Rosell
Jan Unestam

Film
Anna Eborn
Lukas Moodysson
Anna Odell
Axel Petersén

Dans och cirkus
Jay Nathan Gilligan
Anna Källblad

Om långtidsstipendiet

  • Långtidsstipendier på tio år är statens mest omfattande och långsiktiga stöd till enskilda konstnärer (utöver de statliga inkomstgarantierna där inga nya mottagare längre utses).
  • Stipendiesumman är årligen på tre prisbasbelopp. I år är stipendiesumman 157 500 kr. I enstaka fall kan tidsperioden för långtidsstipendium förkortas med hänsyn till redan tidigare beviljade stipendier. Långtidsstipendiet är skattepliktigt.
  • Konstnärsnämnden har för närvarande 135 långtidsstipendier.