Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Nytt beslut för resor och utbyten till Indien, Papua Nya Guinea Thailand, Albanien och Colombia

Skådespelaren Mille Bostedt poserar på en brits

Skådespelaren Mille Bostedt gestaltar den första transpersonen, föreställningen ska gästspela i Finland hos Teater Viirus. Foto: Jacob och Johan Danielsson

Den 5 oktober fattade arbetsgruppen för teater och film beslut om att fördela 732 000 kronor till internationella resor och utbyten. Totalt gavs 49 teater- och filmkonstnärer bidrag.

Det är tydligt att pandemin släppt sitt grepp och att teater- och filmkonstnärer kan återuppta kontakter i utlandet, att scener bjuder in till gästspel och att internationella filmfestivaler är igång med programverksamhet.

Inom teater beviljades 27 ansökningar där merparten av ansökningarna utgjordes av gruppkonstellationer som är inbjudna att gästspela i utlandet. Medlemmar i gruppen Bombina Bombast från Malmö beviljades bidrag för medverkan på IDFA Filmfestival i Amsterdam där de ska framföra VR-verket Slumberland.

Till Finland beviljades bl. a skådespelaren Mille Bostedt och scenografen Maja Döbling bidrag för att gästspela hos Teater Viirus med föreställningen Gud skapade människan och jag skapade kuken.

Scenografen Karin Lind fick bidrag för en arbetsvistelse på residenset Circolo Scandinavio i Rom. En arbetsvistelse beviljades även till skådespelaren Anna Wallander som reser till Svenska Institutet i Paris.

Utbyte i Sverige beviljades till skådespelaren Fia Adler Karlsson som ska samarbeta med tre skådespelare från Belarus.

Inom film beviljades 22 ansökningar, varav femton är resebidrag för olika research- och kontaktresor. Bland annat fick dokumentärfilmaren Susanna Edwards bidrag för att resa till Colombia dit hon ska följa svensk polis under inspelningen av sin film Dialogpolisen.

Dokumentärfilmaren Helgi Felixson reser till Papua Nya Guinea för att dokumentera återföreningen mellan den svenske smyckeskonstnären Mike Årsjö och hans sawiyanska familj. Mike växte upp med Papua Nya Guineas traditionella kultur.

Fem bidrag för internationellt utbyte till filmfestivaler delades ut. Bland andra fick regissören Kaveh Akaber bidrag för resa till Tirana International Filmfestival i Albanien med sin film Försoning, som är med i tävlan.

Här presenteras de som har beviljats inom teater.

Här presenteras de som beviljats inom film.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 9 november 2022 med beslut i början av december.

Kontaktperson

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)