Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

23 internationella utbyten och resebidrag beviljade inom dans och cirkus

23 internationella utbyten och resebidrag beviljade inom dans och cirkus

Arbetsgruppen för dans och cirkus har vid årets andra omgång av bidrag för internationella utbyten och resor fördelat 389 000 kr till 23 resor och utbyten. Totalt inkom 141 ansökningar.

En danskonstnär i rörelse framför en stor, utsmyckad grön mosaikvägg.

Foto: Moncef Henaien Onori.

Alexandr ”Mr Riviera” Antochvili i dansfilmen Lavishé.

Hip-hopdansaren Alexandr Antochvili är en av de danskonstnärer som beviljas bidrag i årets andra fördelning av internationella utbyten och resebidrag. Antochvili reser till Georgien för utforskning av den traditionella georgiska dansen.

”Min resa till Georgien är ett personligt och konstnärligt utforskande av mina rötter och den traditionella georgiska dansen. Mitt syfte är att fördjupa mig i den kulturella och konstnärliga miljön genom att delta i dansträffar, ta klasser och utbyta kunskap med lokala dansare. Jag planerar att utforska olika typer av georgiska danser, inklusive Kartuli, Khorumi, Acharuli, och många andra, för att förstå deras betydelse, tekniker och historiska sammanhang. Dessutom vill jag besöka platser av kulturell och historisk betydelse, såsom museer, teatrar och traditionella platser, för att fördjupa mig i den georgiska kulturen och få inspiration till min egen konstnärliga praktik. Genom denna resa strävar jag efter att uppnå en ömsesidig kulturell och konstnärlig berikning, samt att stärka min förståelse för mina egna rötter och identitet som dansare och konstnär.”

Bland de övriga finner vi cirkuskonstnären Stina Otterström som ska delta i cirkusmässan International Market of Contemporary Circus i Montréal och pitcha om cirkusföreställningen Soft Spot samt danskonstnären Benno Vorhaam som får bidrag för att åka och visa sin soloföreställning The Other Selves i Nordirland, Irland och Nederländerna.

Bidrag till internationella utbyte och resebidrag kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 29 augusti kl.14:00 med beslut i oktober 2024.