Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

11,2 miljoner till bild- och formprojekt

Totalt beviljas 39 projektbidrag spridda över hela landet. De vittnar om en bredd av olika uttryck, genrer och tematik. 

Sammanlagt fördelar Konstnärsnämnden 11,2 miljoner kronor i projektbidrag till bild- och formkonstnärer.

Textilkonstnären Shogo Hirata kommer i sitt projekt ”Shiki-folkligapigment” forska kring uppkomsten av en svensk traditionell färg, ”Falu Röd”, och utforska nya sätt att använda pigmentet i sin konstnärliga praktik, särskilt på material som textil, papper och andra cellulosafibrer. ”Shiki” betyder färg och årstider på japanska.

Att lära sig om ett traditionellt hantverk och dess historia från ett perspektiv som formats av en annan kultur är mycket fascinerande och ger mig stor inspiration samt en stark lust att skapa. Särskilt när jag sammanväver två olika kulturer. Jag är så tacksam för detta projektbidrag, vilket möjliggör för mig att utforska djupt och fritt inom svenskt traditionellt färgarbete och deras lokala hantverkstradition.

Foto: Shogo Hirata

Work-in-progress från projektet där Shogo Hirata har testat olika metoder att färga med Falu Röd

Fotografen Emma Sandström projekt avser att undersöka fossiler och paleontologen Mary Annings arbete, som var aktiv i England under 1800-talet.

Jag är så himla glad och tacksam att jag blev tilldelad projektbidrag från Konstnärsnämnden. Stipendiet gör det möjligt för mig att utveckla och koncentrerat arbeta och fördjupa mig i mitt projekt om paleontologen Mary Anning och Jurakusten som är ett världsarv på den engelska sydkusten.

Foto: Emma Sandström

Emma Sandström