Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Work-in-progress dansföreställning av Mari Raudsepp

Mari Raudsepps residensvisning/work-in-progress av verket ”Groove” av och med inbjudna dansarna Malondy Msomi, Thobeka Maphumulo och Yolanda Joja från Durban, Sydafrika.

Varmt välkommen till Mari Raudsepps residensvisning/work-in-progress av verket ”Groove” av och med inbjudna dansarna Malondy Msomi, Thobeka Maphumulo och Yolanda Joja från Durban, Sydafrika.

Dansverket och projektet ”Groove” utgår från traditionerna av dansstilarna gqom och house och utforskar dess groove, form och anda. ”Groove” handlar om att vara sig själv och hänge sig till att connecta med musiken, jaget, kollektivet och groovet på ett djupt sätt. Verket syftar till att utforska genreöverskridande möten mellan gqom-dansen och house-dansen. Syftet med projektet ”Groove” är att lyfta gqomdansen och housedansen och skapat möten/utbyten.

This is the time we release.
Hardcore release of emotions.
Make you want to break free, let go hardcore and upbeat.

Arbetet med dansverket ”Groove” startade våren 2022 i Durban, Sydafrika tillsammans med dansarna Malondy Msomi, Yolanda Joja, Thobeka Maphumulo, och fortsätter 25 augusti -15 september 2023 på residens hos Konstnärsnämndens dansstudio och residens hos Dalateatern i Orsa och Säter. Syftet med projektet är att skapa internationella möten och utbyten.

Gqom dance
Gqom-dans är en dansstil med ursprung från lokshins (townships) i Durban, Sydafrika från musikstilen Gqom. Gqom-dansen är uppdelad i två delar, Bhenga och Ijithi. Bhenga härstammar från klubbarna i Durban. Huvudelementen i Bhenga är grooviga överkroppsrörelser och exempel på grundsteg i Bhenga är Wosho, Gwarra Gwarra och Walkye phara. I Ijithi är grunden baserad på snabbt fotarbete. Fotarbetet kännetecknas av så kallade ”heal-to-shuffle” tekniker. Dansstilen var världskänt 2010 men musiken och dansen har utvecklats tidigare än så.

Mari Raudsepp
Arbetar som dansare, koreograf och danspedagog och är utbildad vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm (2016). Mari är aktiv inom streetdansfältet sedan 2008 och rör sig aktivt genom olika roller och kontexter i sitt konstnärliga arbete. Sedan 2014 är hon medlem i danskollektivet ”De La Vibe” och praktiserar, tävlar och undervisar framför allt i dansstilen House, i Sverige och internationellt. Viktig del av hennes konstnärliga verksamhet är att hon reser och deltar på olika events, klubbar och battles inom streetdansfältet runt om i världen. Mari arbetar framför allt med improvisation och freestyle i sitt arbete och praktik, specifikt inom housedansfältet. Hon är intresserad av hur sociala danser kan ta sig uttryck i en scenisk och koreografisk kontext.

Om dansresidenset
På Konstnärsnämnden i Stockholm har internationella dansprogrammet en egen dansstudio och erbjuder tre månader långa dansresidens i en internationell och interdisciplinär kontext. Under tre månader arbetar stipendiaten i dansstudion, möter konstnärskollegor från Sverige och övriga världen samt tar viss del av IASPIS verksamhet, som har residensplatser för svenska och utländska konstnärer inom bild- och formområdet. Residensprogrammen erbjuder plats och tid för konstnärlig fördjupning, internationella möten och kunskapsutbyte.

Datum: Fredag 1 september
Tid: 16:00-17:00
Plats: Dansstudion på Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83