IASPIS är värd för ett möte i Stockholm med det internationella projektet CrossSections. Den 7 februari arrangeras ett publikt seminarium med Basak Senova (TR) kurator för projektet, Yane Calovski (MK) deltagare och residensstipendiat inom IASPIS, och Ramesch Daha (AT) som också deltar i CrossSections.
Seminariet kommer att fokusera på hur de inbjudna talarna tolkar begrepp som arkivering och aktivism genom sina konstnärliga, teoretiska och gestaltande praktiker. Deltagarna kommer att introducera och diskutera utifrån tre av projektets nyckelord: gensvar, möjligheter och delning.
Andra deltagare i projektet kommer också att delta i diskussionen, t ex Barbara Holub (AT), Behzad Khosravi Noori (IR/SE), Benji Boyadgian (FI/PS), Egle Oddo (IT/FI), Isa Rosenberger (AT), Lina Selander (SE), Nisrine Boukrari (SY/SE), Ricarda Denzer (DE/AT), Tamsin Snow (IE/UK) och Timo Tuhkanen (FI).
CrossSections är en tvärdisciplinär plattform som fokuserar på betydelsen av “process” i konstnärligt utforskande i syfte att artikulera kritiskt gensvar på aktuella politiska, ekonomiska och sociala händelser. Projektet uppstod ur ett behov att utmana “status quo” i ett politiskt spektrum och att understödja uppkomsten av verksamma och kritiska former för diskurs och konstnärligt skapande.
Under två år (2017-2018), ska projektet samarbeta med ett antal konstnärer, forskare och kulturarbetare för att skapa ett varierat utbud av möten, residens, workshops, utställningar, performance och föreläsningar i tre städer: Wien, Helsingfors och Stockholm.
Projektet CrossSections är kurerat av Basak Senova och organiseras i samarbete med Kunsthalle Exnergasse, (WUK Werkstätten und Kulturhaus) i Wien; Iaspis – Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer, Konstfack, University of Arts, Crafts and Design, och Nordiska konstföreningen i Stockholm; Nya Småland på olika orter i Sverige, och HIAP – Helsinki International Artist Programme och University of the Arts Helsinki – Konstakademin i Helsingfors, och Press to Exit Project Space i Skopje, Makedonien. Projektet och den kommande boken om projektet är sponsrat av Saastamoinen Foundation.