Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tatiana Pinto

Residensstipendiat i Stockholm 1 oktober 2020 – 15 oktober 2021

Tatiana Pinto. Född 1978 i Rio de Janeiro, Brasilien. Bor och arbetar i Stockholm.

Min konst kombinerar aktivism med konstnärlig forskning, i synnerhet i relation till arkitektur. Genom att betrakta byggnader som motorer för social förändring blottar och avslöjar jag försummade berättelser om den byggda miljön och förespråkar antikapitalistiska, antirasistiska och dekoloniala rum i stad och samhälle.

Min konstnärliga praktik speglar också mitt eget ansvar som arkitekt och min ställning som socialt och politiskt engagerad konstnär. Jag experimenterar med olika medier och använder konstscenen som en plattform för offentligt engagemang i min ämnesöverskridande metod.

Tatiana Pinto

Tatiana Pinto

På Iaspis kommer jag att forska och förbereda akt 3 i Trialogue, en tredelad pjäs/performance om arkitektur, politik, sexism, fascism, kolonialism, modernism och personligt ansvar. Akt 1 och 2 kretsade kring mötet mellan tre existerande gestalter och röster, där olika berättelser konfronteras med varandra i en alternativ historieskrivning. Akt 3 är ett samtal mellan Oscar Niemeyer, Brasiliens mest framträdande arkitekt och en ikon inom brasiliansk modernism; designern och arkitekten Aida Boal; samt den anarkofeministiska författaren Maria Lacerda de Moura. Deras samtal ifrågasätter den seglivade myten om Brasilia som en beundrad och progressiv modern gestaltning. Genom att lyfta fram det faktum att Niemeyers senatsbyggnad från 1960 inte hade några toaletter för kvinnor förrän 2015 pekar akt 3 på det modernistiska projektets inneboende homogenisering, segregation och exkludering. Avsaknaden av damtoaletter – för att inte nämna att denna arkitektoniska brist under 55 år ansågs som normal – är ett exempel på det våld som i olika grad kan utövas av arkitektur. Trialogue ställer arkitekter till svars för de konservativa politiska tankar som förkroppsligas i deras byggnadsverk. Trialogue är dessutom en vision av hur annorlunda Brasiliens politik skulle varit idag om Brasilia ritats av och för kvinnor.

Jag har gått arkitektutbildningen på Rio de Janeiros federala universitet. Jag har varit verksam som arkitekt i mer än tio år, både i min egen firma och i samarbete med andra. Jag har en masterexamen i hållbar arkitektur från universitetet i Bologna och en masterexamen från Bartlett Development Planning Unit på University College i London. För tillfället samarbetar jag med Decolonizing Architecture Advanced Studies, en plattform för högre utbildning på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Akt 1 i Trialogue presenterades på Manifesta 12 i Palermo 2018 och på Italienska kulturinstitutet här i Stockholm 2019.