Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Sara Ouhaddou

Residensstipendiat i Stockholm 16 november 2021 – 28 februari 2022

Sara Ouhaddou är konstnär som bor och arbetar i Marocko och Frankrike. Hon är född i Frankrike, men i en traditionell marockansk familj. Denna dubbla kulturella bakgrund genomsyrar hennes konstnärskap som en kontinuerlig dialog. I en pendling mellan traditionella marockanska konstformer och samtidskonstens konventioner strävar hon efter nya perspektiv på det konstnärliga skapandets bortglömda kulturella samband. Hon arbetar på plats med verk som bygger på möten med samhällen, hantverkare och forskare, och undersöker kulturarvets miljöer och föremål. Varje verk är ett projekt som kännetecknas av lärande, kunskapsutbyte och intima eller allmängiltiga berättelser.

Sara Ouhaddou

Under arbetsvistelsen på IASPIS kommer hon att arbeta vidare på och bredda projektet Une conversation banale som är inriktat på likheterna mellan avlägsna territorier och samhällen i Marocko och Japan. Hon har utforskat den förhistoriska keramiken i den del av Atlasregionen som amazigh-folket (amazigh är berbernas namn på sig själva) betraktar som sin hemtrakt, mönstren i traditionella berbiska tyger och andra hantverk, samt jomon-keramikens mönster och koghin-zashi från Aomori. Hon utgår ifrån tanken att de båda regionerna som enligt den officiella historieskrivningen aldrig mötts på något vis ändå ska korsa varandras vägar. Deras gemensamma arv är större än människornas och de kända föremålens resor. Sara Ouhaddou kommer nu att bredda sitt mångbottnade projekt till att omfatta Nordeuropas ursprungsbefolkning i undersökningen, inte minst den samiska.

Sara Ouhaddou studerade på École Olivier De Serres Paris. Hon har medverkat i följande utställningar: Moroccan Trilogy (2021), Museo Reina Sofia, Madrid, Spanien; Global Resistance (2020), Centre Pompidou, Paris, Frankrike; Manifestabiennalen, Trait-Union, Marseille (2020), Frankrike; Our World is Burning, Palais de Tokyo, Paris (2020), Frankrike; Islamic Art Festival, Sharjah (2017-2018), Förenade Arabemiraten; Crafts Becomes Modern, Bauhaus Dessau Foundation, Tyskland (2017); Marrakechbiennalen, Marocko, (2016); samt haft separatutställningar på Moulin d’Art Contemporain Toulon, Frankrike (2015); Gaite Lyrique Tanger-Tanger, Paris, Frankrike (2014); och på franska institutet i Marrakech, Marocko (2014). Hon representeras av galleri Polaris, Paris.